Perussuomalaisten Kai Turunen vaati (LS 1.5.) energiapolitiikan uudistamista kotimaisen energian tueksi. Aiemmin myös kolme keskustalaista kansanedustajaa kantoivat (LS 18.4.) huolta kivihiilen käytön lisääntymisestä.
Vihreät jakavat huolen saastuttavan tuontihiilen käytöstä ja tavoitteen kotimaisen, uusiutuvan energian lisäämisestä. Siksi olemme esittäneet kymmenen kohdan toimenpidepaketin, jolla kivihiilen suosio voidaan taittaa ja metsäenergian kilpailukykyä parantaa. Osa esityksistä myös eteni hallituksen kehysriihessä, mutta työtä riittää edelleen.
Pienillä muutoksilla polttoaineiden verotukseen ja metsähakkeen tukiin voidaan saada suuri hyöty kotimaisen ja puhtaan energian lisäämisen kautta. Myös EU:n päästökauppa on syytä pikaisesti korjata.
Kivihiilen kasvaneesta käytöstä on aihetta olla huolissaan. Samalla on paikallaan tunnustaa, että lyhyellä aikavälillä hiilen käyttöön vaikuttavat politiikan lisäksi muutkin seikat, kuten vesitilanne, talven kylmyys ja hinnat maailmanmarkkinoilla.
Esimerkiksi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kivihiilen käyttö sähköntuotannossa puolittui edellisvuoden vastaavista lukemista. Myönteistä heilahdusta ei kuitenkaan voi lukea yksinomaan hallituksen energiapolitiikan ansioksi.
Vastaavasti keskustan Mauri Pekkarisen syyksi ei voi mitenkään lukea sitä, että hänen toimiessaan energia-asioista vastaavana ministerinä kivihiiltä poltettiin enemmän kuin tämän hallituksen aikana keskimäärin. Ministerinä hän toimi poikkeuksellisen tarmokkaasti ja pitkäjänteisesti kotimaisen energian puolesta ja tuontiriippuvuuden vähentämiseksi, mutta osa tuloksista tuli esiin vasta nykyisen hallituksen kaudella.
Kausivaihtelun sijaan on tarkasteltava isoa suuntaa ja erotettava politiikan osuus muista seikoista. Kivihiilestä on päästävä eroon kokonaan ajan myötä, mutta se ei käy hetkessä. Monet ponnistelut kotimaisen energian puolesta kantavat hedelmää vasta viiveellä.
Uudet voimalaitokset ja muutokset suunnitellaan kestämään vuosikymmeniä, joten päätökset niistä eivät synny käden käänteessä, vaikka politiikka olisikin otollinen metsäenergialle. EU:n tasolla tehtävät muutokset, kuten päästökaupan korjaaminen, taas edellyttävät hallituksen tekojen ja suomalaisten meppien yhteistyön lisäksi myös kykyä saada EU-päättäjien enemmistö samaan rintamaan.
Vihreät tekee mielellään yhteistyötä niin keskustan kuin perussuomalaistenkin kanssa kotimaisen energian puolesta kunnissa, eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa.
Oras Tynkkynen
vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja