Ison-Britannian EU-ero on todella huono uutinen sekä maalle itselle että muulle Euroopalle. Äänestystä edeltänyt kampanja sai huolestuttavia ja masentavia piirteitä.
Mutta voisiko Brexitissä olla nähtävissä myös joitakin hyviä puolia? Tässä kuusi mahdollista kultaista reunusta aamun synkille pilville.
1) Koko Iso-Britannia ei välttämättä eroa. Brexit käynnistää uudelleen keskustelun Skotlannin itsenäisyydestä, ja itsenäinen Skotlanti todennäköisesti hakisi EU-jäsenyyttä.
2) Ero osoittautui mahdolliseksi. Niin ikävää kuin jäsenjoukon supistuminen onkin, on unionista eroamisen oltava demokraattisessa järjestössä todellinen mahdollisuus.
3) Kansanäänestys osoitti voimansa. Äänestyksen lopputulos on kurja, mutta se on yhtä kaikki äänestäjien enemmistön tahto, joka demokratiassa on tärkeä saada esiin tavalla tai toisella.
4) EU saattaa voida syventyä helpommin. Iso-Britannia on ollut yksi yhteistyön syventymisen jarruja, ja maan ero voi hyvässä lykyssä helpottaa etenemistä joillakin rintamilla.
5) Poliitikot voivat oppia olemaan leikkimättä tulella. Äänestyksessä niitetään nyt sitä, mitä johtavien brittipoliitikkojen EU-skeptiset ja populistiset lausunnot ovat vuosia kylväneet.
6) EU:n pitää herätä. Brittiprotesti saa toivottavasti päättäjät tajuamaan, että kansalaisten huoliin pitää vastata paremmin ja unionista on kehitettävä tehokkaampi, demokraattisempi ja sosiaalisempi.
Oras Tynkkynen
9 Responses
Hienoa, että löysit jotakin positiivista sanottavaa Brexitistä, useimmat muut ovat vain ennustamassa maailmanloppua. Ja positiivinen listasi on lisäksi hyvin realistinen, mistä tuplabonuspisteet.
Englannin ero EU:sta on parasta mitä voi ajatella. En ymmärrä ollenkaan sinua Tynkkynen kun olet eri mieltä. Mitä hyvää Eu Suomelle esim. on tuonut? Ei mitään. EU on suuren rahan projekti ja se ei siitä muuksi muutu. Jos muuttuisi niin se hajotettaisiin.
Harri: Kirjoitan tätä parhaillaan Brysselissä, jonne pystyin matkustamaan Suomesta ilman passia. Jos soitan täällä puhelimella, maksan puhelusta vain hieman enemmän kuin jos soittaisin Suomessa. Kaupassa maksan samalla valuutalla kuin Suomessa. Jos sairastun, saan sairaanhoitoa olennaisilta osiltaan samoin ehdoin kuin kotimaassa. Kotini asuntolainasta olen maksanut hyvin alhaista korkoa. Kun käyn Helsingissä, ilma on siellä puhtaampaa ja vähemmän vaarallista. Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä siitä, miten EU on hyödyttänyt arkeani.
EU-ero sulkee Britannian myös EU:n opiskelijavaihto-ohjelmien ulkopuolelle. Se on vahinko, sillä nuorella iällä syntyneet tuttavuudet auttavat myöhemmin ymmärtämään maailmaa kotikylän ulkopuolella. Tällaisista pienistä asioista koostuu EU:n lisäarvo tavallisille ihmisille.
Britannian eron syynä, ja seikka josta Suomessakin olisi syytä olla huolestuneempi, on juuri unionin meneminen yhä syvemmälle ja pikkuruuvaukseen.
Lainsäädäntöä tulee Brysselistä liikaa, ja yhä enemmän asetuksina, joita ei edes voi tolkullistaa Suomessa. Lisäksi säädölset ovat yhä ylsityiskohtaisempia ja sisältävät ylilyöntejä kuten hiljan uutisoitu vaatimus pörssitiedote-pöhöstä.
Lisäksi vielä parlamenttiin valikoituneet federalistit puskevat ulos hyvää tarkoittavaa besserwisser-sääntelyä, yrittäen ajaa omaa moraalikoodiansa laeiksi.
No aina ihminen on selvinnyt eteenpäin vaikeistakin tilanteista. Väestö on nyt niin paljon, että siinä syntyy uutta informaatioakin
Hyvä Kirja Pekka Kuusi: Tämä Ihmisen Maailma
ihminen oli tietojen mukaan ensin pomo kotitalousyrityksessä hankkien ravinnon luonnosta ja pomona oli mies ja vaimo keräilijänä. He turvautuivat ravinnon hankintaa, suojautumiseen, lisääntymiseen ja informaation hankintaan ja kun he saivat lisää infomaatiota, sillai he pystyivät hankkimaan ravintoa luonnosta ja kun heitä lisääntyi, niin väestö synnytti uutta informaatio ja sillai he siirtyivät maatalouteen. Väestöä oli ollut n.15 000 vuotta sitten jotain 5–6 miljoonaa tai jopa 15 miljoonaakin ja sitten maatalouden astuessa voimaan, heitä lisääntyi peräti 90 miljoonaan joskua 8000–4000 eKr. Kristuksen syntymän aikana ihmisiä oli jo 250 miljoonaa ja tämän kahden tuhannen vuoden aikana ihminen siirty feodalismista kolonoalismiin Euroopassa ja siitä sitten mentiin kapitalismiin jossa elämä jatkui sitten industrialismiin ja nyt elämme tieteellisteknista kulttuuri. Eurooppa on se paikka jossa teolisuus synty ja joka johti tieteellistekniseen kulttuuriin. Orjatyö loppu ja raha tuli vaihdannnaksi ja sillai alettiin palkkoja maksamaan ja kaikki saivat tehdä työtä ja tässä nyt kapitalismi ei tarkotakaan sosialismia eikä kommunismia, vaan sitä että pääoma synty ja siirtyy aina sinne missä syntyy ylijäämää ja korka. Näinhän ylijäämä synty kun metsästäjä–keräilijät pääsivät harjoittamaan maataloutta. Kannatta lukea myös kirja Nicky Cruz Juokse Poika Juokse, joka kuvaa Nickyn vaikeaa elämää ja siitä selviytymistä
Tama Oli vuosisadan surullisin viikonloppu taalla Britanniassa kaikille eurooppalaisille jotka asuvat talla saarella mutta eivat voineet aanestaa. Nuoret karsivat eniten. Heilta vietiin oikeus vapaaseen opiskelunvaihtoon. Aanestys rajoitteet antoi sellaisen tunnelman Etta ns. Harmaa aanestysvoima (elakelaiset) saivat vanhan britannian takaisin. Money aanestivat protestiksi tietamatta mita aanestavat ja Ukip propaganda puri perus britteihin hyvin. 30 miljoinaa aanestajaa karsittiin aanestysoikeudesta erilaisten syiden takia esim. Eurooppalainen tausta, intialainen tausta etc etc joten demokratia Oli tasta kaukana. On ikavaa Asua maassa joka ei hyvaksy vahemmistoryhmia. Tasta ei voi elama taalla saarella menna kuin suoraan syvalaskuun.