Olen politiikassa pyrkinyt aina mahdollisimman suureen avoimuuteen. Kansalaisilla ja esimerkiksi toimittajilla on oikeus saada tietoa, joka on tarpeellista yhteiskunnallisen toimintani arviointia varten. Siksi olen koonnut tähän julkaisuun tietoja työstä yrityksessäni Tyrskyssä.
Tyrsky-Konsultointi Oy on kotimainen pienyritys, joka tarjoaa kestävyysalan asiantuntijapalveluja. Työn painopiste on ollut ilmastokriisiä ja kiertotaloutta koskevissa hankkeissa, mutta olemme käsitelleet myös muita kestävään kehitykseen liittyviä aiheita. Eniten asiakkaita on ollut julkiselta sektorilta Suomesta ja Pohjoismaista, mutta joukossa on myös asiakkaita yksityiseltä sektorilta ja muualta Euroopasta.
Olin perustamassa Tyrskyä kuuden muun kanssa vuonna 2014. Tällä ennakoin sitä, että olin jäämässä eduskunnasta pois vuotta myöhemmin. Olen toiminut yrityksen hallituksen jäsenenä perustamisesta ja hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2015 alkaen.
Työskentelin Tyrskyssä sivutoimisesti alusta asti. Alkuvuosina sain tuloni yrityksestä kokonaan palkkana. Viime vuosina yrityksen tulos on mahdollistanut myös osinkojen maksamisen. Kaikkina vuosina palkka- ja pääomatulot Tyrskystä ovat muodostaneet vähemmistön saamistani tuloista.
Noustuani eduskuntaan en ole enää mukana uusissa Tyrskyn hankkeissa. Teen kuitenkin loppuun ennen vaaleja sovitun hankkeen, jossa selvitämme Pohjoismaiden ministerineuvostolle Pohjoismaiden hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisen tilaa ja haasteita.
Jatkan myös toistaiseksi hallituksen puheenjohtajana. En kuitenkaan osallistu yrityksen operatiiviseen toimintaan, enkä keskustele yrityksen puolesta yksittäisten asiakkaiden kanssa.
Alla olen pyrkinyt luettelemaan kaikki hankkeet, joissa olen ollut Tyrskyssä mukana, ja asiakkaat, joille ne on tehty. Listassa ei ole hyvin pieniä keikkoja, kuten työpajoja tai puheenvuoroja seminaareissa.
- Selvitys reilusta lentoverosta. Ajatuspaja Visio 2023.
- Sopeutuva kaupunkiseutu. Tampereen kaupunkiseutu 2022–23.
- Reilun muutoksen verkkokurssi. Opintokeskus Visio 2022.
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen Suomessa. VNK 2021–22.
- Esiselvitys kuntien kiritysvälineistä ilmasto- ja kiertotaloustoimiin. Ympäristöministeriö 2021–22.
- Pohjoismainen vuoropuhelu vapaaehtoisesta päästökompensaatiosta. Pohjoismaiden ministerineuvosto 2021–22.
- Kohti nollapäästöjä ja -pilaantumista – Ympäristöpolitiikan ja -sääntelyn ennakointi 2030. VNK 2021–22.
- Selvitys koskien valtioiden rajat ylittäviä, ilmastonmuutoksesta johtuvia riskejä Pohjoismaiden näkökulmasta. Pohjoismaiden ministerineuvosto 2021–22.
- Strateginen ennakointi ja kehittäminen. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy 2021.
- Yhdeksän Business Finlandin cleantech- ja biotalousohjeman arviointi. Business Finland 2020–21.
- Kestävän kaupungin vipuvarret – Kestävän kaupunkikehityksen hyvien käytäntöjen kokoaminen ja skaalaaminen. Ympäristöministeriö 2020–21.
- Tasa-arvo ilmastokriisissä – miten Suomi voi edistää tasa-arvoa kansainvälisessä ilmastopolitiikassa. Plan International Suomi 2020–21.
- Ilmastonmuutos ja Suomen turvallisuus – Uhat ja varautuminen kokonaisturvallisuuden toimintamallissa. VNK 2020–21.
- Selvitys ilmastonmuutokseen sopeutumisen hallinnosta Itämeren alueen maissa sekä arktisella alueella. Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Luonnonvarakeskus 2020–21.
- Euroopan ilmastosopimusta ja 2030-päästötavoitteita koskevien politiikkapaperien analysointi. EU-komissio 2020.
- Uudet ilmastosääntelyn keinot ja ilmastolain vahvistaminen. VNK 2020.
- Politiikkasuositukset yhteisöenergian mahdollisuuksien hyödyntämiseen Itämeren alueella. Etelä-Pohjanmaan liitto 2020.
- Yleistajuinen kooste Pariisin ilmastosopimuksen keskeisimmistä asioista. Kalevi Sorsa -säätiö 2020.
- Nettopositiivisuus strategisen kehittämisen työkaluna. Pirkanmaan Jätehuolto Oy 2020.
- Kestävyystyön strateginen kehittäminen. Sweco Finland Oy 2020.
- Päättäjille suunnattu kooste EU:n ilmastopolitiikasta. Kalevi Sorsa -säätiö 2019.
- Strateginen ennakointi ja kehittäminen. Pirkanmaan Jätehuolto Oy 2019.
- Kansallinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman 2022 väliarviointi, sidosryhmänäkemysten ulkopuolinen arviointi. Maa- ja metsätalousministeriö 2018.
- Vesihuollon tila ja rakennemuutos. VNK 2018.
- Ilmastoaloitteet haltuun – Suomen strateginen asemointi maailmanlaajuisessa toimintaohjelmassa. Ympäristöministeriö 2018.
- Jäteveden sisältämän fosforin talteenotto ja kierrättäminen – Taloudelliset ja lainsäädännölliset ohjauskeinot eri maissa ja niiden soveltuminen Suomeen. VNK 2017.
- Kansainvälisen ilmastosopimuksen velvoitteisiin varautuminen Suomessa. VNK 2016.
- Vastuuviestinnän kehittäminen. Särkänniemi Oy 2016.