tiedote 1.9.2024
Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajat:
Kielenopetuksen jatko ukrainalaisille turvattava
Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssodan Suomeen on saapunut yli 57 000 ukrainalaista. Iso osa turvaa hakeneista ei välttämättä puhu edes englantia, saatikka suomea tai ruotsia.
Riittävää kielitaitoa kuitenkin tarvitaan, jotta ukrainalaiset voivat osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomen tai ruotsin kielen taito on myös lähes aina välttämätön, jotta voi opiskella tai saada töitä.
”Takeita Venäjän hyökkäyssodan päättymisestä lähiaikoina ei valitettavasti ole. Osa ukrainalaisista voi myös valita jäädä pysyvästi Suomeen, jos esimerkiksi perheen lapset ovat juurtuneet tänne. Siksi on tärkeää turvata kaikille ukrainalaisille mahdollisuus suomen tai ruotsin kielen opiskeluun”, painottaa kansanedustaja Aleksi Jäntti, toinen Ukraina-ryhmän puheenjohtajista.
Ukrainalaiset ovat opiskelleet suomea ja ruotsia vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Näitä ovat kansalais- ja kansanopistot, kesäyliopistot sekä opintokeskukset ympäri Suomea.
Valtio kattaa oppilaitoksille kuluja jälkeenpäin toteutuneen koulutuksen perusteella. Rahoitus on kuitenkin jäänyt vajaaksi vuodesta 2023 lähtien. Rahoitusvaje uhkaa ukrainalaisille järjestettävän kielenopetuksen jatkoa.
”Ukrainalaisten pakolaisten auttaminen on Suomelle kunnia-asia. On myös Suomen oma etu, että ukrainalaiset oppivat kieltä ja löytävät paikkansa yhteiskunnassamme. Ikääntyvä Suomi tarvitsee käsipareja muualta, eikä meillä ole varaa haaskata ukrainalaisten osaamista”, sanoo Ukraina-ryhmän toinen puheenjohtaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen.
Ukraina-ryhmän puheenjohtajat vetoavat, että ukrainalaisille järjestettävän kielenopetuksen rahoitus turvataan. Taloushaasteiden keskelläkään Suomi ei voi kääntää selkäänsä maastamme turvaa hakeneille ukrainalaisille.
Sivistysala ry Sivistan tietojen mukaan ukrainalaisia opiskelijoita oli vapaan sivistystyön kotoutumissuunnitelman mukaisessa koulutuksessa 1 898 vuonna 2022 ja 3 749 vuonna 2023. Oppivelvollisuusikäiset ukrainalaiset saavat koulutusta Suomen koulujärjestelmän kautta.
Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajat
Aleksi Jäntti, 040 727 3234
Oras Tynkkynen, 050 512 1584