Arktisen pimeyden keskelle on tuotava vihreää valoa

Tiedote 28.9.2024

Vielä talousvajettakin suurempi ongelma Suomelle pitkällä aikavälillä voi olla visiovaje. Puoluekokouksessa Espoossa puhunut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen haastoikin vihreitä esittämään rohkeita visioita.

Orpon hallitusta on leimannut julkisen talouden tasapainottaminen ja velkaantumisen hillitseminen. Se tasapainottaa kuitenkin taloutta murentamalla hyvinvointiyhteiskuntaa, leikkaamalla ilmasto- ja luontotoimista sekä tekemällä Suomesta hauraamman. Näin hallitus voi kyllä onnistua talouden tasapainottamisessa, mutta epäonnistua siinä, millä lopulta todella on väliä, Tynkkynen kuvasi.

Tynkkysen mukaan politiikan perimmäisen tarkoituksen unohtaminen, poliittisten valintojen perusteleminen pakolla ja politiikkaa kaikkialla leimaava kiire ja hosuminen johtavat ilmiöön, jota voi filosofi Karl Popperin sanoin kuvailla mielikuvituksen köyhyydeksi. Näemme kyllä kehityskulut, jotka ovat tuoneet meidät tähän pisteeseen, mutta emme kykene enää kuvittelemaan, miten tulevaisuus voisi näyttää toisenlaiselta.

Tämän päivän politiikkaa kautta puoluekentän kutistaakin Tynkkysen mukaan visioiden puute.

”Se ei ole kummoinenkaan visio, että leikkaamalla leikkaamisen perään Suomen velkasuhde aikanaan taittuu. Mutta ei ole oikein sekään, että vain perutaan leikkaukset. Eikä kyllä vielä sekään, että ilmaston kuumeneminen ja luontokato vain rajoitetaan siedettävälle tasolle”, Tynkkynen haastoi puolueita.

Tynkkynen esitti, että vihreiden tehtävä on tuoda politiikassa arktisen pimeyden keskelle vihreää valoa. Vihreiden tehtävä on tarjota mielikuvituksen köyhyyden tilalle rohkeita visioita.

”Visioita politiikasta, jossa maailman parantaminen on kunnia-asia, ei kirosana. Visioita kulttuurista, jossa empatia todellakin kuuluu politiikkaan. Visioita yhteiskunnasta, jossa kohtuus on tärkeämpää kuin kulutus. Visioita Suomesta, jossa onnellisuutta arvostetaan enemmän kuin omaisuuden kartuttamista”, Tynkkynen peräänkuulutti.

Yhteyshenkilöt:
Oras Tynkkynen, 050 512 1584,
oras.tynkkynen@eduskunta.fi

(Kuva: StockSnap, Pixabay)

One Response

  1. Tuota, tuota…Tolkun visioita. Mutta eikö pitäisi julkituoda vielä radikaalimpi visio eli talouskasvun välttämättömyyden kyseenalaistaminen?!? Eihän kasvu kuitenkaan voi ikuisesti jatkua – vai?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *