Taloussanomat 15.6.04
New Delhissä sataa lunta. Tornado tuhoaa Los Angelesin. Japanissa tippuu taivaalta pesäpallon kokoisia rakeita. Uusi Hollywood-spektaakkeli Day After Tomorrow vyöryttää valkokankaalle rajuja sääilmiöitä siihen malliin, että tehosteiden tekijät ovat saaneet paiskia ylitöitä.
Ison budjetin katastrofielokuvan juoni menee suunnilleen näin: ilmaston lämpeneminen sulattaa napajäätiköitä, minkä seurauksena Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa lämmittävä Golfvirta pysähtyy. Maapallon ilmasto menee sekaisin ja pohjoinen pallonpuolisko ajautuu uuden jääkauden kouriin. Ja tietysti tyttö ja poika rakastuvat.
Monet katsojat tyytynevät nauttimaan jännityksestä ja näyttävistä erikoistehosteista – tai nauramaan Hollywood-siirapille ja epäuskottaville juonenkäänteille. Elokuvaa voi kuitenkin katsoa myös kuvauksena siitä, miten ilmastonmuutos saattaa rajuimmillaan edetä.
Day After Tomorrow sekoittaa faktaa ja fiktiota. Monet elokuvan kuvaamat äärimmäiset sääilmiöt, kuten hirmumyrskyt ja rankkasateet, todennäköisesti lisääntyvät ja voimistuvat ilmaston lämmetessä.
Realistisinta elokuvassa on erehdyttävästi Dick Cheneyä muistuttava Yhdysvaltain varapresidentti, joka ei suostu ottamaan tutkijoiden varoituksia vakavasti. Maailman pelastaminen täydelliseltä tuholta on varapresidentin mukaan ihan mukava asia, kunhan se ei maksa liikaa.
Myös elokuvan kuvaama Golfvirran pysähtyminen tai voimakas heikkeneminen on mahdollinen. Geologisten todisteiden mukaan virta näyttäisi pysähtyneen varoituksetta ja äkillisesti useita kertoja kaukaisessa menneisyydessä – viimeksi noin 10 000 vuotta sitten. Ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen voi laukaista tällaisen muutoksen uudelleen.
Golfvirran on jo havaittu heikentyneen. Virran pysähtyminen kokonaan merkitsisi Suomessa talvilämpötilojen putoamista 10 asteella. Muutos on samaa suuruusluokkaa kuin viime jääkauden huipulla, jolloin koko Skandinavia oli paksun mannerjään peitossa. Toki globaalin ilmaston lämpeneminen kompensoisi osan alueellisesta jäähtymisestä.
Hyvä uutinen on se, että tällainen kehitys on nykytietämyksen perusteella epätodennäköinen; huono taas se, että ilmastonmuutoksen todennäköinenkin etenemiskulku on tarpeeksi pelottava. Ilmaston lämpenemisen ennustetaan mm. lisäävän nälkää, pahentavan vesipulaa, hukuttavan rannikkoseutuja ja laajentavan trooppisten tautien levinneisyyttä. Ilmastonmuutos on elämän ja kuoleman kysymys sadoille miljoonille ihmisille.
Ilmastouhkan viestiminen on melkoinen haaste. Kasvihuonekaasut ovat näkymättömiä, ilmastojärjestelmään liittyy vielä epävarmuuksia ja ilmastonmuutoksen haitat ilmenevät pitkällä aikavälillä sekä usein kaukana ongelman syntypaikasta.
En ole vielä tavannut yritysjohtajaa, joka syttyisi ilmastonmuutoksen pitkän aikavälin vaikutuksista. Kvartaalitalous ja vuoteen 2100 ulottuvat ilmastoskenaariot sopivat yhteen yhtä hyvin kuin romanssi ja maailmantuho.
Sama pätee pitkälle poliittisiin päättäjiin; jotta tänään viitsisi tehdä jotain ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ruumiita pitäisi näkyä kadulla viimeistään huomenna. Tai ainakin tällä vaalikaudella. Tulevaisuudessa syntyvät lapset eivät äänestä tämän päivän poliitikkoja.
Day After Tomorrow on fiktiota. Meidän kannattaa toimia niin, että se pysyy sellaisena.
Jos elokuva auttaa ottamaan vakavasti oikean ilmastonmuutoksen todellisine uhkineen ja haittoineen, se on huomionsa ansainnut.
Oras Tynkkynen
Kirjoittaja on Maan ystävien ilmastokampanjavastaava ja ilmastosivujen www.ilmasto.org päätoimittaja.