Vihreät esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan otetaan avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Oikeusministeri Tuija Brax teettää loppuvuodesta selvityksen samaa sukupuolta olevien avioliiton asemasta eri valtioissa.
Parisuhdelaki ja perheen sisäinen adoptio ovat parantaneet seksuaalivähemmistöjen asemaa 2000-luvulla. Rekisteröity parisuhde ei kuitenkaan luo puolisoille kaikkia niitä oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka avioliitto synnyttää. Rekisteröidyt parit eivät voi adoptoida lasta yhdessä, eivätkä he saa automaattisesti yhteistä sukunimeä.
– Avioliittolaki tulee muuttaa tasa-arvoiseksi niin, että myös samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin ja saada samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioparit nykyään, toteaa Vihreiden varapuheenjohtaja ja yhdenvertaisuustyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen.
Oikeuksien ja velvollisuuksien lisäksi tasa-arvoisella avioliittolailla on suuri symbolinen merkitys.
– Liittojen jakaminen puolison sukupuolen perusteella on eräänlaista parisuhde-apartheidia. Avioliitto on kahden aikuisen ihmisen välinen sitoumus, eikä sen tulisi riippua puolison sukupuolesta, Tynkkynen jatkaa. – Kenelle olisi haittaa siitä, että myös mies- ja naisparit voisivat mennä naimisiin?
Oikeusministeri Tuija Brax aikoo teettää loppuvuodesta oikeusministeriössä selvityksen, jossa vertaillaan eri maiden lainsäädäntöä samaa sukupuolta olevien parien avioliiton suhteen.
– Kansainvälinen kehitys näyttäisi tukevan avioliittolain tasa-arvoistamista. Esimerkiksi tänä kesänä Islannista tuli Norjan ja Ruotsin jälkeen jo kolmas Pohjoismaa, joka salli samaa sukupuolta olevien parien avioliitot, huomauttaa Brax.
Islannin parlamentti äänesti kesäkuun puolivälissä yksimielisesti esityksen puolesta, ja laki tuli voimaan viime sunnuntaina. Yksi ensimmäisistä uuden lain nojalla naimisiin menneistä oli Islannin pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir.
– Mielestäni on hienoa, että Islannissa poliittinen kenttä yli puoluerajojen tunnusti asian tärkeyden ja sai aikaan tarpeellisen muutoksen. Toivon, että myös Suomessa puolueet yhdistävät voimansa yhdenvertaisuuden esteiden purkamiseksi. Tilanne näyttää lupaavalta: valtaosa puolueista on virallisesti ilmoittanut kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia, Brax sanoo.
Lisätiedot:
Oras Tynkkynen, gsm 050 512 1584
Sara Sajaniemi, gsm 044 528 0808
2 Responses
Onkohan nyt mennyt pojalla puurot ja vellit pahasti sekaisin ?
“Kenelle olisi haittaa siitä, että myös mies- ja naisparit voisivat mennä naimisiin?” Pilkkaatko todella kaikkia näitä ihmisiä, jotka elävät oikeassa avioliitossa? Ihmiset voivat asua ja elää kaverinsa kanssa muutenkin, ei siihen tarvita avioliiton likaamista. Avioliitto on tarkoitettu normaaleille ihmisille, jotka haluavat muodostaa perheen ja antaa lapsilleen luonnonmukaiset olosuhteet sekä naisen että miehen roolimalleineen. Jos et vielä asiaa ole huomannut niin miehet ja naiset poikkeavat anatomisesti, fyysisesti ja henkisesti hieman toisistaan. Kannattaisi lukea palautteita tämän asian ympärille muodostuneisiin uutisointeihin esim. maikkarin sivustolla. Luuletko saavuttavasi poliittista edistystä näin sairaita ehdotuksia levittämällä ? Mitä iloa on parin prosentin ilveilijöiden mielistelyllä, kun enemmistö on kohta lynkkausmielialaa hiomassa?
Nähdäkseni esitetyt perusteet soveltuvat myös monen henkilön välisiin liittoihin ja sisarusliitoihin. Voivatko vihreät luvata, etteivät ajat sellaista lakialoiteta, joka syrjisi näitä suhdemuotoja?