Aamulehti 29.9.05
Reino Kokko moitti kirjoituksessaan (AL 27.9.) vihreitä energiapolitiikan kustannusten unohtamisesta.
Monet kestävät energiaratkaisut ovat itse asiassa jo nyt taloudellisesti kannattavia. Esimerkiksi moottorin käyntinopeutta sääteleviä taajuusmuuttajia olisi taloudellisesti perusteltua asentaa yli kolmannekseen teollisuuden sähkömoottoreista. Silti vasta viisi prosenttia moottoreista on varustettu taajuusmuuttajilla.
Nykyisillä sähkön ja öljyn hinnoilla pientaloja kannattaisi lämmittää pelleteillä tai lämpöpumpuilla. Energiansäästölamppu säästää selvää rahaa, sillä se kuluttaa vain neljänneksen hehkulampun vaatimasta sähköstä ja kestää hehkulamppua selvästi pitempään.
Teollisuuden sähkömoottorit kuluttavat koko maan sähköstä yli kolmanneksen, ja taajuusmuuttaja voi puolittaa moottorin sähkönkulutuksen. Omakotitalojen lämmittäminen taas aiheuttaa kymmenyksen Suomen ilmastopäästöistä.
Jo näillä taloudellisesti suoraan kannattavilla ratkaisuilla voitaisiin siis vähentää fossiilisen energian kulutusta merkittävästi. Samalla säästyisi selvää rahaa.
Miksi sitten niin teollisuus kuin yksittäiset kuluttajatkin toimivat omien etujensa vastaisesti ja samalla kuormittavat ympäristöä aivan turhaan? Yhteistä on se, että ratkaisut säästävät rahaa alempina käyttökustannuksina vuosien varrella, mutta edellyttävät alussa kalliimpaa investointia.
Energiansäästölamppu maksaa kaupan hyllyllä hehkulamppua enemmän, joten kuluttaja tulee helposti valinneeksi ostohetkellä halvemman mutta pitkän päälle kalliiksi tulevan vaihtoehdon. Lämpöpumpun rakennuttaminen on melko tyyristä suoraan sähkölämmitykseen verrattuna, eivätkä vasta myöhemmin kertyvät säästöt välttämättä paina vaakakupissa riittävästi.
Teollisuudessa kannattavat energiansäästöinvestoinnit jäävät tekemättä mm. siksi, että yritykset keskittyvät ydintoimintaan ja vaativat säästöinvestoinneilta lyhyitä takaisinmaksuaikoja. Usein esteenä on myös yksinkertaisesti tietämättömyys tai pääoman puute.
Yhteiskunnan pitäisikin tulla vastaan poistamalla päästöjen vähentämisen tiellä olevia esteitä. Yrityksiä ja ihmisiä tulisi myös kannustaa kestäviin ratkaisuihin tiedotuksella, verotuksella ja tuilla.
Vihreät ovat esittäneet esimerkiksi investointitukien myöntämistä pientalojen kestäviin energiaratkaisuihin, ja myös monet johtavat keskustalaispoliitikot ovat päätyneet samaan tulokseen. Pientalojen energiatuen ansiosta asukkaiden olisi helpompi tehdä sekä itsensä että ilmaston kannalta fiksuja valintoja.
Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)
Tampere