Fennohummus

200 g kuivattuja härkäpapuja
kasvisliemikuutio
pippuria
valkosipulia
persiljaa

Hummus maistuu herkulliselta leivän päällä tai ruoan lisukkeena. Valitettavasti sen pääraaka-aineet – kikherneet ja tahinissa käytetyt seesaminsiemenet – joudutaan kuljettamaan kaukaa, mikä ei ole järin ekologista.
Hummuksen tapaista tahnaa voi tehdä kuitenkin myös kotimaisista raaka-aineista kuten härkäpavuista. Salkopapuja ja herneitäkin voi kokeilla.
Liota kuivia härkäpapuja yön yli. Ryöppää pavut kiehuvassa vedessä ja keitä sitten kasvisliemessä kunnolla, kunnes ne alkavat pehmetä. Säästä keitinliemi.
Sörssää kypsät pavut, mausteet, persilija ja puristetut valkosipulin kynnet sauvasekoittimella tai vastaavalla vempaimella. Lisää keitinlientä, jos tahnasta uhkaa muodostua liian jähmeää. Täydennä lopuksi makua vielä yrttisuolalla ja sitruunan mehulla, jos siltä tuntuu.