Riitta Järventie kritisoi (AL 6.10.) Vihreitä siitä, että haastamme perussuomalaisten politiikkaa. Olen itse ymmärtänyt, että demokratiassa on sallittua ja jopa suotavaa arvioida toisten puolueiden esityksiä ja esittää niille vaihtoehtoja.
Järventielle oli syntynyt sellainen käsitys, että Vihreät olisi nostanut perussuomalaiset ”päävihollisekseen”. Tämä ei pidä paikkaansa.
Vihreät tuo esille oman visionsa siitä, miten Suomesta voidaan rakentaa reilumpi ja kestävämpi. Tästä näkemyksestä keskustelemme kaikkien puolueiden kanssa – myös perussuomalaisten.
Puhe vihollisista ei omaan suuhuni sovi.
Järventien käsitystä voi selittää se, että perussuomalaisia on pitkään kohdeltu puoluekentällä poikkeavana tapauksena. Todellisuudessa perussuomalaiset on puolue muiden joukossa.
Sitä kannattaa alkaa kohdella sellaisena.
Puolueilta on perusteltua kysyä, mitkä ovat niiden esitykset ja mitä niistä seuraisi. Miksi esimerkiksi perussuomalaiset haluaa ajaa alas kehitysyhteistyötä, vaikka auttamalla köyhien maiden ihmisiä voi ennaltaehkäistä puolueen pelkäämää pakolaisuutta?
Miksi perussuomalaiset haluaa asettaa suomalaisia lain edessä eriarvoiseen asemaan sen perusteella, mitä sukupuolta puoliso sattuu olemaan? Mikä on se turha byrokratia, jota karsimalla puolue lupaa rahoittaa hulppeita lupauksiaan?
Järventien mielestä Vihreiden hallitusprofiili on jäänyt yllättävän latteaksi. Näytöt kuitenkin puhuvat toivottavasti puolestaan.
Vihreiden hallitusaikana on esimerkiksi satsattu raidehankkeisiin ja uusiutuvaan energiaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Samalla on toteutettu historian suurin vihreä verouudistus.
Vihreän oikeusministerin johdolla vaalijärjestelmää remontoidaan demokraattisemmaksi ja puututaan vaalirahoitussotkuihin. Vihreän työministerin johdolla työttömille on annettu mahdollisuus opiskella omaehtoisesti pakkokurssittamisen sijaan.
Järventie myös siteerasi Eero Paloheimoa, jonka mielestä Vihreät vaalii ylimitoitettua maahanmuuttoa. Muutama fakta lienee kuitenkin hyvä pitää mielessä.
Nettomaahanmuutto Suomeen oli viime vuonna 0,27 % väestöstä. Vuoden lopussa ulkomaalaisia oli Suomen väestöstä 2,9 %. Ulkomailla syntyneiden osuus väestöstä on Suomessa läntisen EU:n alhaisin.
Uhka ylimitoitetusta maahanmuutosta tuntuukin tosiasioiden valossa aika kaukaiselta.
Oras Tynkkynen
kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja
Tampere