Suomalaiseen ruokakulttuuriin voileipä kuuluu erottamattomana osana. Sekaruokavalion noudattajat tuntuvat laittavan lähes poikkeuksetta leivän päälle jonkin eläimen siivun. Mutta voivatko leivät olla herkullisia ilman lihaa? No totta Mooses! Tässä joitakin aineksia, joita yhdistelemällä saa vaihtelua jokapäiväiseen leipään.
Kasvikset
tomaatti, kurkku, paprika, purjo, sipuli, salaatti, suolakurkku, oliivi
Tahnat
valmiit kasvistahnat (esim. Tartex, Granovita), hummus, tahini, guacamole (avokadotahna), maapähkinävoi
Yrtit ja muut höysteet
persilja, tilli, basilika, valkosipuli, ketsuppi
Eläinperäiset
juusto, tuorejuusto, keitetty kananmuna, paistettu kananmuna
Muut
marinoitu tofu viipaleina