Viime aikojen työmatkojen takia vaalikuvien ottaminen oli lykkääntynyt turhan pitkälle. Vihdoin maanantaina lähdin OP:n saattamana kuvauskeikalle Turkuun. Ennen reissua kävin parturissa.
Junassa kävimme läpi vaalikampanjaa. Luottokuvaajani Jussi Vierimaa suoriutui keikasta studiossa varsin ripeästi, joten ehdimme syödä kiinalaisessa ravintolassa ennen paluumatkaa.
Kuvauksen lomassa annoin Aamulehdelle puhelinhaastattelun Fortumin aikeista korottaa sähkön hintaa. Kannatin Matti Purasjoen selvityksessään tekemää ehdotusta perustaa uusi valtionyhtiö – kunhan se keskittyisi kotimaisiin, uusiutuviin energianlähteisiin.
Illalla ehdin vielä vastaanottaa viikkokausia sitten ostamani pesukoneen. Parhaaseen A-energialuokkaan kuuluva laite vie toivottavasti huomattavasti vähemmän energiaa kuin sen esihistoriallinen, lopullisesti hajonnut edeltäjä.
Tiistaina ympäristövaliokunta käsitteli ensin päästökauppaa ja lounasti sitten mm. pakkausten valmistajia edustavan roskajoukon kanssa. Puhuimme siitä, kuinka kierrätystä suurissa yleisötilaisuuksissa voisi edistää.
Iltapäivällä talousvaliokunnan kokouksen ja täysistunnon jälkeen johdin puhetta luonnonsuojeluliiton seminaarissa, jossa julkistettiin ilmastoa ja kehitystä käsittelevä kirjanen. Kirjasessa on myös oma artikkelini.
Alkuillasta annoin haastattelun Helsingin Sanomille joulunviettotavoistani. Olin kyllä varoittanut toimittajaa, että vietän joulua aika proosallisissa merkeissä kuten laittamalla kasvislasagnea äidin kanssa mökillä. Puhuin hiljentymisen puolesta ja kummeksuin kaupallistettua joulua.
Illalla eduskuntaryhmämme kävi vielä Fortumin luona kylässä. Ajoitus oli täydellinen: Fortum oli jälleen myrskyn silmässä hinnankorotusilmoituksensa takia. Kaiken kukkuraksi firma oli juuri samana päivänä päättänyt perua korotuksen.
Ilmeisesti vihreiden vierailun kunniaksi kokoushuoneen lämpötilaa oli laskettu. Muissa huoneissa lämpötila oli selvästi korkeampi. Tavallaan ihan herttainen ele.
Sähkön hinnan lisäksi puhuimme pohjoismaisista sähkömarkkinoista ja Purasjoen raportin melko radikaaleista ehdotuksista. Lilius ei ymmärrettävästi lämmennyt ehdotuksille silpoa yritystä.
Keskiviikkona ympäristövaliokunnassa puitiin ryhmäkannetta ja liikenteen biopolttoaineita, talousvaliokunnassa tentattiin jälleen ministeri Pekkarista.
Valiokuntien kokousten jälkeen annoin taas haastattelun Helsingin Sanomille, tällä kertaa ilmastoa säästävästä matkailusta. Kerroin omista kokemuksistani junamatkoilta Espanjaan, Sloveniaan, Irlantiin, Albaniaan, Moldovaan, Kiinaan ja Japaniin.
Totesin myös, että halpalentojen aika on pian ohi. Lentoliikenteen epäreiluja verotukia ja vapautusta päästörajoitteista tuskin katsellaan läpi sormien enää kovinkaan kauaa.
Iltapäivällä pidin tutkijoiden ja kansanedustajien seuran keskustelutilaisuudessa lyhyen puheenvuoron yksityisen ja julkisen suhteesta mediassa. Muistutin, että perustuslaki turvaa sekä sananvapauden että yksityisyydensuojan.
Toimittajataustaisena puolustan luonnollisesti viimeiseen asti median oikeutta käsitellä kenenkään suitsimatta yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita. Pääministerilläkin pitää kuitenkin olla yksityiselämään.
Torstaina pohdimme valiokuntieni jälkeen eduskuntaryhmässä hallituksen politiikkaohjelmien jatkoa ja eri ministeriöiden työnjakoa. Kuivalta kuulostava aihe on tärkeä. Esimerkiksi kansallisen ilmastopolitiikan kuuluminen kauppa- ja teollisuusministeriölle on yksi päästöjen vähentämisen merkittävimpiä tosiasiallisia esteitä.
Eduskuntaryhmän kokouksen keskellä minulla oli puhelinaika Auroran sairaalaan. Sain kuulla, että sairaalaan vieneen vatsataudin aiheutti kampylobakteeri. Kuulemma antibiootit tehoavat bakteeriin hyvin. Testeissä löytyi lisäksi harmiton ameeba, joka kuulemma poistuu itsestään ajan kuluessa.
Istunnon jälkeen siirryin Tampereelle vihreiden nuorten pikkujouluihin. Minut istutettiin nuorten ehdokkaiden paneeliin, jossa saimme vastata ei niin kovin pikkujouluhenkisiin kysymyksiin, kuten mihin yhteiskunnan jakovara pitäisi käyttää.
(Vastaus: enemmän aikaa, vähemmän roinaa! Elintason nousun hyötyjä tulisi ohjata nykyistä enemmän vapaa-ajan lisäämiseen ja työssä viihtymisen tukemiseen.)
Maailman aids-päivänä ympäristövaliokunnan kokous korvautui kansallisen biodiversiteettiohjelman esittelytilaisuudella kansallismuseossa. Esittelyssä ihmetytti, miten metsätaloudesta puhuttiin niin vähän – ja soista ei ollenkaan.
Turvetta käsitelleen talousvaliokunnan kokouksen jälkeen käväisin aids-päivän tapahtumassa. Hiv-tartunnat ovat tänä vuonna nousemassa Suomessa kaikkien aikojen ennätykseen. Vanhana Aids-tukikeskuksen vapaaehtoisen kyselin, miksei uusia hiv-pikatestejä viedä ihmisten luo – kauppakeskuksiin, kouluihin, toreille.
Iltapäivällä palasin Tampereelle viralliseen vaalikuvaukseen – siis siihen, jonka tuotoksia käytetään puolueen vaalijulisteissa. Asemalta kotiin kävelemiseen, vaatteiden vaihtoon, kuvauspuuterointiin toisessa paikassa ja kolmannessa paikassa sijaitsevaan studioon siirtymiseen olivat avustajani varanneet aikaa ruhtinaalliset puoli tuntia. Selvisin yllättävän vähän myöhässä.
Illalla jaksoin vielä käydä kaverien kanssa bileissä.
Lauantaina aamujuna vei Joensuuhun puoluevaltuuskunnan kokoukseen. Tärkein kokousteema oli perustulo, sillä Joensuussa julkistettiin vihreiden perustulomallin luonnos. Sen lisäksi osallistuin keskusteluun ilmastopolitiikasta ja korkeakouluista.
Saunomisen ja pienten torkkujen jälkeen DJ Muna esiintyi Vihreiden nuorten vaalibileissä. Minulta oli pyydetty kolmen vartin setti, mutta lopulta jouduin soittamaan liki kaksi tuntia. Onneksi olin varuilta ottanut riittävästi levyjä mukaan.
Soittelin lähinnä sekalaista IDM:ää ja electronicaa. Kotimaisista artisteista pyörittelin mm. Track’n’Fieldiä, TV-resistoria ja Mekhanistia, mutta mitä olisikaan setti ilman Aphex Twiniä ja Björkiä? STT:n toimittaja tuli valittamaan, että musiikki oli liian kovalla.
Sunnuntaina jouduin lähtemään paluumatkalle kesken valtuuskunnan kokouksen, sillä ilta vierähti vaalimateriaalia käsitelleessä verkkopalaverissa.