”…en ole kiinnostunut politiikasta”
Oletko kiinnostunut siitä, kulkevatko bussit, kuinka paljon veroja joudut maksamaan tai saako isoäitisi tai äitisi vanhainkotipaikan? Entä kiinnostaako se, millaista koulutusta on tarjolla, miten eläimiä kohdellaan tai onko miesten pakko suorittaa asevelvollisuus? Niihin ja moniin muihin asioihin vaikutetaan politiikassa.
“…äänestämättä jättämisellä voi protestoida järjestelmää”
Viime eduskuntavaaleissa 22 % jätti äänestämättä. Miten tämä on muuttanut Suomea paremmaksi? Kuinka moni päätös on muuttunut protestin ansiosta?
Eduskuntaan valitaan 200 kansanedustajaa riippumatta nukkuvien osuudesta. Äänestämättä jättävät antavat muiden päättää puolestaan, ketkä ratkaisevat Suomen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
“…äänestämällä ei voi vaikuttaa”
Siitä voidaan väitellä, kuinka paljon äänestäminen vaikuttaa. Äänestämättä jättäminen ei kuitenkaan vaikuta sitäkään vähää. Äänestäminen ei ole pois muista tärkeistä tavoista vaikuttaa kuten kansalaistoiminnasta ja kulutusvalinnoista.
“…äänestäminen ei muuta mitään”
Mitäs äänestämättä jättäminen muuttaa? Halusi minkälaista muutosta tahansa, iso osa päätöksistä tehdään vaaleilla valituissa elimissä kuten eduskunnassa.
“…kaikki poliitikot (tai puolueet) ovat kuitenkin samanlaisia”
Vai ovatko sittenkään? Verrataan vaikka Vihreitä ja perussuomalaisia:
Vihreät | perussuomalaiset | |
---|---|---|
ilmastonsuojelu | kannattaa | vastustaa |
EU-yhteistyö | kannattaa | vastustaa |
pakolaisten vastaanottaminen | kannattaa | vastustaa |
tasa-arvoinen avioliittolaki | kannattaa | vastustaa |
luonnonsuojelu | kannattaa | vastustaa |
maailman köyhimpien auttaminen | kannattaa | vastustaa |
lisäydinvoima | vastustaa | kannattaa |
Puolueiden ja ehdokkaiden välillä on siis hyvinkin suuria eroja. Ei ole alkuunkaan yhdentekevää, ketkä seuraavassa eduskunnassa ja hallituksessa istuvat.
“…kukaan ehdokas ei vastaa riittävästi omia ajatuksiani”
Ainoa tapa äänestää ehdokasta, joka on kaikesta 100-prosenttisen samaa mieltä, on asettua itse ehdolle. Mutta riittäisikö, jos on samaa mieltä vaikka 90- tai edes 80-prosenttisesti?
Harva on kaikesta yhtä mieltä oman puolisonkaan kanssa. Silti useimmat lopulta valitsevat puolison – mikä on sentään aika paljon isompi päätös kuin ehdokkaan valinta.
“…en löydä sopivaa ehdokasta”
Vaivattomin tapa hakea itselle sopivia ehdokkaita on tehdä pari vaalikonetta ja vertailla tuloksia. Paras yleiskone on Helsingin Sanomilla, kiinnostava kone myös kansalaisjärjestöillä. Jos haluat varmistaa jonkin mieltäsi kaihertavan asian, laita ehdokkaalle sähköpostia (esimerkiksi Vihreiden ehdokkaiden yhteystiedot täältä).
“…äänestäminen on niin vaikeaa”
Äänestämisestä voi selvitä vartissa. Se ei ole iso uhraus kerran neljässä vuodessa.
Ennakkoon voi äänestää 6.-12.4. posteissa, ja mukaan tarvitsee vain henkilöllisyystodistuksen. Helpoimmillaan homma suttaantuu työ-, opiskelu- tai kauppamatkan yhteydessä. Lisää äänestysohjeita voi lukea oikeusministeriön sivuilta.
8 Responses
Muutin toiseen vaalipiiriin edellisten vaalien jälkeen ja edesssä oli ehdokkaan metsästys. Sopiva ehdokas löytyikin sattumalta Ylen “homoiltaa” katsellessa: tuon miehen minä haluan eduskuntaan. Oras Tynkkynen teki suuren vaikutuksen. Kunnes eilen matkoilta palatessa eteisen lattialla oli O.T:n vaalimainos sekä erään toisen ehdokkaan samasta puolueesta. Ovessa lukee riittävän suurin kirjaimin EI MAINOKSIA. Kiukku tulvi yli pään. Kyllä, aion edelleen äänestää, mutta ehdokkaan metsästys pitänee aloittaa alusta.
Marjaana: Luuletko tosiaan että Oras itse on käynyt laittamassa mainoksen luukustasi? Se on valitettavaa, että joku yli-innokas mainosjakaja on sen postiluukusta tiputtanut, mutta se tuskin on Oraksen vika. Turha se on tuommosen takia ehdokastaan vaihtaa.
Hei Oras!
En aio äänestää, ketään. En katso että tämä nykyinen järjestelmä on toimiva. Vihreillä on hyviä ajatuksia kyllä mutta kuten minunkin, ne taitavat olla sellaisia vuosien ja vuosikymmenten päässä olevia kaukaisia unelmia. Jos ne ikinä toteutuvat on jo todennäköisesti liian myöhäistä.
Toiveenani on että joskus vielä koittaisi päivä jolloin kansalaiset heräisivät ja jättäisivät äänestämättä ja siten tukematta tätä järjestelmää.
Tämä nykyinen 200 edustajan järjestelmä, on liian kallis ylläpidettäväksi, liian hidas ja epäkäytännöllinen. Kansanedustajaksi voi ryhtyä kuka tahansa millaisella koulutuksella tahansa. Miten voidaan sitten kuvitella että kaikilla on sitten laaja-alainen käsitys päätettävistä asioista?
Ja kun se pitäisi olla laaja-alainen. Siten että ei ole vain yhtä kansanosaa ajavien ryhmittymiä vaan asioita pitäisi osata katsoa joka ikisen kansalaisen näkökulmasta. Köyhien, rikkaiden, vanhojen ja nuorten. Mutta kyllä olen sitä mieltä, että ennenkaikkea huonossa asemassa olevien ihmisten, ei suuryritysten johtajien ym. joilla on asiat suhteellisen hyvin.
Kansaedustajilla ei ole läsnäolovelvoitetta, silti he saavat noin 6000 euroa palkkaa kuussa eikä se riitä vielä edes torkkupeiton ostamiseen.
Kansanedustajaksi voi ryhtyä myös henkilö jolla on rikollinen tausta. Miten voimme luottaa, että tällainen henkilö pystyy hoitamaan yhteisiä asioita rehellisesti.
Puoluekuri estää yksittäisen edustajan toimimisen, kun näkemykset jyrätään.
Pienetkin muutokset tarvitsevat nykyisellään vuosien prosessin ja jauhamisen. Viikkokaupalla jauhetaan siitä kuka pääsee milloinkin johtoon, puhutaan siitä mitkä ovat valtasuhteet. Aikaa tuhlataan monimutkaisella kapulakielellä pätemiseen.
Asioissa ei näy järjen häiventäkään. Kuten ydinvoimanlisärakentaminen esimerkiksi. Kun ainoa keino nykyisellään on energian kulutuksen vähentäminen. Ihmisten elintaso on yksinkertaisesti nousemassa järjettömälle tasolle.
Tämäkin ongelma voisi ratketa jos päättäjät sen sijaan että keskittyvät vaihtamaan naista joka 2 viikon välein, keskittyisivät työntekoon kunnolla ja palkkionsa mukaisesti. Eli panostettaisiin esim. uusien energiamuotojen kehittämiseen, tieteeseen, olennaisiin asioihin.
Mediassa uutisoitaisiin olennaisista asioista, eikä kenenkään rintavaosta.
Pyrittäisiin kehittämään ihmiskunnan keskimääräistä älykkyystasoa, ettei keskustelu liikkuisi tällätasolla millä se nykyisesssä valtamediassa näyttää olevan.
Ja mikä tärkeintä jos meillä on ihmisiä päättämässä asioista “edustajia”. Nämä edustajat voisivat tehdäkin jotain edustamiensa kansalaisten ja alueen hyväksi. Mutta totuushan on se ettei niin käy, ehdokkaan pelätessä maineensa tahrautuvat tässä monimutkaisessa kähmimisen kuviossa.
Yleensä ihmiset, jotka vielä uskovat tähän järjestelmään sokeasti eivät ole itse joutuneet apua tosissaan pyytämään, eivätkä sekaantumaan ja siten tietämään mitä tämä kansanedustusjärjestelmä oikeasti tarkoittaa.
Ei, en kuvittele. Kyseessä on se, miten avustajat ja tukiryhmäläiset ohjeistetaan ja kuinka paljon ihmisten mielipiteitä kunnioitetaan. Asia on onneksi kuitenkin jo selvitetty ehdokkaan toimesta.
On todella kurjaa, että joku ei ole huomioinut tuota kieltoa postiluukuissa. Itseänikin sapettaisi. Hyvä, että nostit asian esiin, jotta siihen voidaan puuttua.
Vilkaisin, että tukiryhmän sähköpostilistalle on laitettu muistutuksia tuon kiellon ehdottomasta kunnioittamisesta ainakin 3.4. ja 5.4. Aiheesta on ollut puhetta myös jo ammoisissa tukiryhmän kokouksissa. Selvästi asiaa vielä pitää terottaa tukijajoukkojen mieliin.
Voihan se olla niinkin että joku naapurisi joka haluaa mollata vihreitä, on laittanut itselleen tuleen mainoksen sinun luukkuusi kun on huomannut sen “Ei mainoksia” kyltin.
Harmillista että Oraksen hyvä kirjoitus perusteluineen ei saanut palautetta vaan kommentoidaan epäolennaisuuksia..toki ymmärrän että harmittaa kun postiluukusta kolahtaa mainos kiellosta huolimatta mutta sen ei (mielestäni) luulisi olevan kynnyskysymys jos ehdokas on suurimmasta osasta asioita samaa mieltä.
Ja äänestämättä jättäminen on tietenkin jokaisen oma valinta mutta silloin ei myöskään ole varaa arvostella edustajia.
Tsemppiä Orakselle eduskuntaan!!!
Loistava kirjoitus ja äärimmäisen asiaa. Nukkuvat harvoin ymmärtävät, että vääristymä eduskunnassa kansaan nähden johtuu nimeenomaan äänestämättä jättämisestä. En ole kaikessa samaa mieltä Tynkkysen kanssa, kuten esimerkiksi ydinvoimassa, mutta muuten todella hyvää tekstiä. Onnea vaaleihin! Kaltaisiasi tarvitaan Eduskunnassa.