Kun miljoonat suomalaiset seurasivat Suomen ja Venäjän jääkiekko-ottelua, Vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä kokoustivat yömyöhään. Antoisan ja intohimoisenkin keskustelun päätteeksi puolue päätti yksimielisesti osallistua hallitusneuvotteluihin.
Neuvotteluihin osallistumiselle asetettiin tiukat ennakkoehdot: Loviisan uuden ydinvoimalan torppaaminen, tuntuva parannus perusturvaan ja harppauksia ympäristönsuojeluun. Jos neuvotteluihin asti päädymme, ajamme luonnollisesti myös muita vihreitä tavoitteita tasa-arvoisesta avioliittolaista ratainvestointeihin ja terveydenhuollon remontista kehitysyhteistyön lisäämiseen.
Hallitukseen päätyminen on vielä kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Hallitusneuvotteluja varten olen kuitenkin koonnut kuusi teesiä.
1. Puoluetta ei ole ilman ihmisiä
Hallitukseen voi lähteä vain vihreiden laajalla tuella. Päätöksen takana pitää seistä johdon lisäksi selvä enemmistö aktiiveista ja jäsenistä, jotta Vihreät voi menestyä neljä pitkää vuotta hallituksessa.
2. Kunnianhimo uudelle tasolle
Muutama torjuntavoitto ja pari pientä edistysaskelta hallitusohjelmassa eivät riitä. Ilmeisen epävihreät päätökset on torjuttava ja saatava läpi useita merkittäviä voittoja.
3. Vihreät ei ole ovimatto
Hallitukseen ei voi lähteä isojen puolueiden kynnysmatoksi. Yhteistyön ehtona pitää sitoutua siihen, että yhdenkään ryhmän yli ei kävellä tärkeissä asioissa.
4. Hallituksessa saa pitää ääntä
Vihreistä saavutuksista pitää voida juhlia ja ottaa kunniaa. Vastaavasti hallituksessa pitää sietää erimielisyyttä ja sitä, että Vihreät sanoo tyytymättömyytensä ääneen.
5. Uudistumista ei voi lykätä
On Vihreät sitten lopulta hallituksessa tai oppositiossa, puolueen on uudistuttava. Yhteyttä toimijoihin ja kansalaisiin ympäri Suomea on vahvistettava.
6. Neuvotteluista voi kävellä pois
Neuvotteluihin kannattaa lähteä katsomaan, voiko hallituksesta tehdä riittävän vihreän. Säätytalolta pitää kuitenkin uskaltaa marssia pois kesken tai jälkeen, jos tulos ei tyydytä.
Oras Tynkkynen
One Response
Uudistuminen on a ja o! Esim kaivosteollisuuden ryntäys Kainuuseen ja Pohjois-Suomeen on tultava HETI vihreitten asialistalla.