Jotta Suomessa saa apua, on hyvä olla kekseliäs, säntillinen ja ennen kaikkea sinnikäs. Sosiaalityön maisterin tutkinto on eduksi.
Kävin hiljattain läheisen ihmisen tukena hakemassa tukea. Jääkaapissa oli jäljellä vain valo, ja ruokavalio koostui lähinnä puurosta. Häätö oli lähellä maksamattomien vuokrien takia, ulosotossa vino pino laskuja.
Jonotimme vuoron perään luukuilla, joita sosiaalityön professori Jari Heinonen kutsuu Bermudan kolmioksi: TE-toimistossa, Kelassa ja sosiaalitoimistossa. Tuloksena ei ollut yhtään euroa bussilippuun tai ruokakassiin. Sen sijaan käteen jäi nippu lomakkeita ja uusi aika toiselle luukulle.
Kunnallisalan kehittämissäätiön tilaaman tutkimuksen mukaan monet tukia kipeimmin tarvitsevat ihmiset jäävät niitä vaille, koska eivät raskaan elämäntilanteensa takia jaksa, osaa tai kehtaa ajaa asiaansa.
Tukien saaminen edellyttää kykyä täyttää monimutkaisia lomakkeita, tulla vastaanotolle sovittuna aikana ja muistaa ottaa mukaan kaikki tarvittavat liitteet ja kuitit. Rahaa pitää olla matkustaa toimistoihin ja jonottaa puhelimessa. Ja kaikki kerta toisensa jälkeen, uudelleen ja uudelleen.
Mikään näistä ei ole ongelma, jos elämä on mallillaan. Perusturvan varaan tipahdetaan kuitenkin usein silloin, kun perusasiat pettävät. Terveys horjuu, mieli järkkyy, viina maistuu liian hyvin.
Nykyjärjestelmä vaatii liikaa niiltä, joilla on kaikkein vähiten. Kun elämä on kohdellut kaltoin, harva jaksaa selvittää tukiviidakkoa ja taistella oikeuksiensa puolesta.
Uusi hallitus parantaa perusturvaa sadalla eurolla kuukaudessa. Se on rohkea arvovalinta tilanteessa, jossa talouden vakauttamiseksi joudutaan muuten leikkaamaan valtion menoja. Yhteiskunnan heikoimmilta ei tule säästää vaikeinakaan aikoina.
Parannukset perusturvaan helpottavat satojen tuhansien suomalaisten arkea. Ne eivät kuitenkaan ratkaise järjestelmän rakenteellisia ongelmia: ihmisten juoksuttamista luukulta toiselle, hillitöntä lomakeviidakkoa ja lannistavaa byrokratiaa.
Sosiaaliturva on mietittävä kokonaan uusiksi. Apua pitää saada yhdeltä ihmiseltä ja yhdeltä luukulta. Sekavat ja ristikkäiset tuet pitää yhdistää yksinkertaiseksi perustuloksi. Töiden tekemisen pitää olla tuista riippumatta aina kannattavaa.
Oras Tynkkynen