Vaalitulosta voi arvioida monelta kantilta. Siksi vaali-iltana lähes jokainen puolue tuntuu voittaneen – ainakin jos puolueiden puheenjohtajia on uskominen.
Vihreät sai kunnallisvaaleissa 8,5 prosenttia äänistä. Se on 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa.
Todennäköisesti Vihreiden kannatus kärsi harmillisen alhaisesta äänestysinnosta. Kyselyjen mukaan puolueen äänestäjät ovat perinteisesti olleet kannassaan melko epävarmoja, joten he voivat jäädä ensimmäisten joukossa vaalipäivänä kotiin.
Saatu äänisaldo on silti Vihreiden kautta aikain toiseksi paras tulos niin kunnallis- kuin eduskuntavaaleissakin. Se on myös peräti 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuoden eduskuntavaaleissa.
Miinusmerkki kannatuksen muutoksen edessä on tietysti aina valitettavaa. Vasemmistoliiton kannatus laski kuitenkin tuplasti ja kolmen suuren puolueen yli triplasti niin paljon.
Näissä vaaleissa Perussuomalaiset oli eduskuntapuolueista ainoa, joka kasvatti kannatustaan. Muista Vihreät pärjäsi viime kunnallisvaaleihin verrattuna heti RKP:n jälkeen parhaiten.
Neljän promilleyksikön pudotus merkitsi Vihreille 48 valtuustopaikan menetystä. Vaikka RKP piti kannatuksensa ennallaan, sekin menetti 30 paikkaa mm. kuntaliitosten takia.
Paremminkin olisi toki voinut mennä. Emme yltäneet parhaisiin kyselytulosten lukuihin tai omaan tavoitteeseemme.
Toisaalta suhteessa useimpiin muihin puolueisiin Vihreät menestyi hyvin. Historiallisesta näkövinkkelistä katsottuna tulos on yhä varsin kova.
Vaalit ovat edustajille arvokas ja vähän armotonkin itsetutkiskelun paikka. Olenko tehnyt riittävästi ja oikeita asioita? Olenko ansainnut äänestäjien luottamuksen?
Oma äänipottini oli 1 125 ääntä. Siinä on 1 125 syytä kiittää.
Siinä on myös 1 125 syytä yrittää parhaansa seuraavat neljä vuotta.
Oras Tynkkynen