Heräsin maanantaiaamuna Rovaniemellä. Yöjunalla pohjoiseen kanssani oli körötellyt avustajani Olli-Poika Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton edustajana. Päivä oli täynnä rentoa ohjelmaa paikallisten vihreiden aktiivien kanssa.
Aloitimme syömällä aamupalan ja antamalla haastattelun nettiradio Versoon Rovaniemen seudun vihreiden Antti Brunnin ja Maija Pehkosen luona. Sieltä siirryimme Lapin yliopiston kahteen toimipisteeseen tutustumaan paikkoihin ja jakamaan vihreiden esitteitä.
Lounaan jälkeen jatkoimme käytännön vaalityötä Rovaniemen keskustassa. Suurin haaste oli saada vikuroiva teltta pystyyn ja pysymään kovassa tuulessa aloillaan. Iltapäivällä osallistuimme myös Lapin vihreiden nuorten tapaamiseen ja Rovaniemen seudun vihreiden vaalityöryhmän kokoukseen.
Illalla alustin ilmastopolitiikan työllisyysvaikutuksista Rovaniemen maalaiskunnan valtuustosalissa. Toisaalta päästöjen vähentäminen voi vähentää työpaikkoja, toisaalta se voi luoda niitä lisää. Saldo riippuu pitkälle, kuinka fiksua politiikkaa harjoitetaan. Alustuksen jälkeen käytiin kiinnostavaa keskustelua, ja sitä jatkettiin läheisessä Pub Tupsussa.
Yöjuna lähti iltayhdeksältä, ja kotona Tampereella olin kukonlaulun aikaan. Pakkaamisen ja tunnin nokosten jälkeen jatkoin Helsinkiin. Eduskunnassa oli luomupäivän kunniaksi tarjolla tietoa luomutuotannosta ja monenlaisia luomuherkkuja. Kävin myös moikkaamassa tuttuja tekijänoikeuslain vastaisessa mielenosoituksessa eduskuntatalon edessä.
Valiokuntien ja täysistunnon jälkeen tapasin Tarja Cronbergin kanssa Puuenergia ry:n edustajia. Keskustelimme mm. biomassapotentiaalista ja energiapuun korjuun kehityksestä.
Illalla vierailin vielä eduskunnan rautateiden ystävien kanssa Ilmalan ratapihalla. Ilmalassa huolletaan valtaosa pitkän matkan ja lähiliikenteen henkilöjunista. Vastaisuudessa korjauksia on tarkoitus keskittää sinne lisää. Melko tyyriillä hankkeella ratapihaa aletaan kunnostaa ajan tasalle.
Keskiviikkona osallistuin Finlandia-talolla Sähkömarkkinat 2005 -tapahtumaan. Liike-elämän edustajat vastustivat niin päästökauppaa, vihreitä sertifikaatteja kuin syöttötariffejakin. Ilmastoa saa siis suojella, kunhan mitään ei tarvitse käytännössä tehdä.
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen puolestaan haikaili ties kuinka monennen kerran turvelauhteen veroalen ja Vuotoksen altaan perään. Näillä eväilläkö 2000-luvun ilmastopolitiikkaa tässä maassa tehdään?
Iltapäivän täysistunnossa käsiteltiin kiivasta keskustelua herättänyttä tekijänoikeuslakia. Lain kannattajat voittivat äänestyksen selvin luvuin JAA 121, EI 34. Poissa oli 44 kansanedustajaa. Pahat kielet väittävät, että joskus kansanedustajille tulee äkillisiä ja yllättäviä menoja, kun pitäisi äänestää vaikeista asioista. Lain puolesta ja vastaan äänestäneiden nimet voi lukea eduskunnan sivuilta.
Itse äänestin lain hylkäämisen puolesta. Hallituksen lakiesitys sisälsi monia vakavia puutteita, joista kohuttu kielto murtaa kopiosuojaus oli vain yksi. Lakiteksti oli niin epäselvä ja monitulkintainen, etteivät edes ministeriön valmistelevat virkahenkilöt tuntuneet tietävän, mitä se käytännössä tarkoittaa. Lisäksi lain valmistelu jätti paljon toivomisen varaa.
Torstaina siirryin valiokuntien jälkeen tapaamaan tasavallan presidentti Tarja Halosta yhdessä muun ympäristövaliokunnan kanssa. Tapaamisessa puhuttiin mm. Itämerestä, yhteistyöstä Venäjän kanssa, kansalaisyhteiskunnan roolista ja kestävästä teknologiasta. Täysistunnosta karkasin Iltalehden kuvaukseen.
Perjantaina osallistuin valiokuntien ja täysistunnon lisäksi vihreiden liikennepoliittisen työryhmän kokoukseen. Kävimme jälleen vilkasta yleiskeskustelua liikennepoliittisesta ohjelmasta, ja tälläkin kertaa osallistujia oli paikalla mainiosti.
Perjantai-ilta kului viikonlopun puherumbaa valmistellessa, sillä lauantaina alustin kolmessa eri tilaisuudessa kolmella eri paikkakunnalla. Onneksi kaikki sijaitsivat sentään Pirkanmaalla ja bussiliikenne alueella toimii kohtuullisesti maan moniin muihin osiin verrattuna.
Kierroksen aloitin Oriveden opistolla. Pidin avajaispuheen 16-20-vuotiaille nuorille suunnatussa Päivä ympäristöaktivistina -tapahtumassa. Kerroin, miksi omasta mielestäni aktivismia tarvitaan, miten kansalaistoiminta on monta kertaa muuttanut historian kulkua ja millä kaikilla tavoilla kansalaistoimintaan osallistuvat ihmiset itse hyötyvät aktivismista.
Alustuksen päätteeksi annoin haastattelun YleX:lle kävellessäni bussiasemalle. Helsingin Sanomat kirjoitti alustuksestani pienen pätkän.
Orivedeltä riensin kasviswoklautasen kautta Tampereen vanhalle kirjastotalolle. Siellä alustin Animalian järjestämässä eläinten viikon tilaisuudessa eläinten oikeuksien edistämisestä eduskunnassa. Päivän päätteeksi matkasin vielä Voionomaan opistoon Ylöjärvelle. Pääsin puhumaan vakioaiheestani eli ilmastonmuutoksesta ja mitä vihreät aktiivit eri puolilla Suomea voivat tehdä sen torjumiseksi.
2 Responses
Miksi meillä ei tule muutosta energiapolitiikkaan kun muissa euroopan maissa yksityisenkin henkilön tuottaman sähkön sähköyhtiöt ostaa takaisinpäin samalla hinnalla kuin myyvät kuluttajillepäin.Meillä ei koskaan tällä energiapolitiikalla kehity hajautettua tuulienergiaa.
Valitettavasti Suomessa on pitkään vähätelty hajautettua energiantuotantoa yleensä ja tuulivoimaa erityisesti. Vähättely on perustunut pitkälle ennakkoluuloihin, tiedon puutteeseen ja lyhytnäköisyyteen.
Muutoksen merkkejä on kuitenkin havaittavissa. Hallitusohjelmassa luvataan laajentaa syöttötariffit koskemaan biokaasua. Uskon, että tariffien laajentamista muihin uusiutuviin aletaan harkita vakavasti viimeistään silloin, kun EU:n uusiutuvavelvoite Suomelle hyväksytään.