Alkuviikolla osallistuin työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan vuosittaiselle matkalle Geneveen. Mukana olivat myös valiokunnan jäsenet Kimmo Tiilikainen, Paula Risikko ja Leena Rauhala sekä valiokuntaneuvos Ritva Bäckström.
Matkan pääkohde oli kansainvälisen työjärjestön ILOn konferenssi. Tänä vuonna puhuttivat mm. nuorisotyöllisyys, kalastajien oikeudet ja joidenkin valtioiden rikkomukset. Seurasimme juhlapuheita, komiteatyöskentelyä ja Suomen valtuuskunnan kokousta. Söimme ja rupattelimme erikseen niin ministerin ja virkahenkilöiden, työntekijöiden kuin työnantajienkin kanssa.
ILOon tutustumisen lisäksi jututimme Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa, Punaisen Ristin liitossa ja YK:n pakolaisjärjestössä UNHCR:ssä johtavissa asemissa toimivia suomalaisia. Suurlähettilään cocktail-kutsuilla tapasimme lisää kaupungissa erinäisissä tehtävissä työskenteleviä suomalaisia. En olisi ennen arvannut, että eniten suomalaisia työllistää kaikista Genevessä toimivista järjestöistä juuri hiukkasfysiikkaa tutkiva CERN.
WHO:ssa nousi esille, että Suomi on järjestön rahoittajana kaukana jäljessä muista Pohjoismaista eikä tuelle ole erillistä kohtaa talousarviossa. Suomi ei myös nykyään enää rahoita WHO:n seksuaaliterveystutkimusta. Oli kiinnostavaa kuulla, että vuosisadan puoliväliin mennessä kehitysmaissa on yli 65-vuotiaita ihmisiä jo enemmän kuin teollisuusmaissa on asukkaita yhteensä. Tupakka on maailmanlaajuisesti jo melkein yhtä suuri tappaja kuin hiv, tuberkuloosi ja malaria yhteensä.
Punaisessa Ristissä kuulimme järjestön monimutkaisesta rakenteesta ja ajankohtaisista hankkeista kuten kolmannen symbolin kehittämisestä ristin ja puolikuun tilalle, jotta kansalliset järjestöt Israelissa ja Eritreassakin voisivat liittyä kansainväliseen järjestöön. Hollannissa järjestöllä on kansainvälinen ilmastonmuutoksen haittoja selvittävä yksikkö. Selvä valtaosa kaikista rokottamattomuudesta johtuvista kuolemista on peräisin vain kahdeksasta maasta, joissa valtio on romahtanut.
UNHCR:ssä meille kerrottiin mm., että pakolaisvirrat Eurooppaan ovat pienentyneet kolmanneksella. Pakolaisleireillä pakolaisista vielä 80 % on naisia, mutta Länsi-Eurooppaan päätyvistä pakolaisista naisia on enää alle kolmannes. Tilastot ovat silti puutteellisia; usein ikää tai sukupuolta ei tilastoida kunnolla, ja kotiinpaluutilastoja ei pidetä ollenkaan.
Suomeen palasin keskiviikkoiltana miesten joukkueen juuri hävittyä jalkapallossa Hollannille. Loppuviikko kului rauhallisesti. Torstaina sain uuden työpuhelimen ja palaveerasin ilmasto- ja energiastrategiasta ja perjantaina kävin parturissa. Muuten loppuviikko sujui eduskuntarutiinien parissa