Julkaistu Ilkassa.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) joutui aikoinaan julkisuuden jalkapuuhun sanottuaan, että suomalaisen enemmistön tilanne on parantunut. Arvostelijat moittivat häntä ongelmien vähättelemisestä.
Vanhanen oli kuitenkin osittain oikeilla jäljillä. Kirjoittaessani kirjaa Pieni maailmanpelastusopas kävin läpi kasapäin tutkimuksia, tilastokatsauksia ja selvityksiä. Niiden perusteella monessa – joskaan ei toki jokaisessa – suhteessa Suomi ja maailma ovat menneet parempaan suuntaan. Välillä edistys on ollut jopa hämmästyttävän nopeaa.
Maailman ihmiset ovat nykyään keskimäärin vauraampia, terveempiä ja paremmin koulutettuja kuin ennen. Ihmiskunta kokonaisuutena on vapaampi, rauhanomaisempi ja kansanvaltaisempi kuin vielä 50 tai edes 20 vuotta sitten. Väestönkasvu on hitaampaa, sukupuolten tasa-arvo edennyt ja otsonikato saatu kuriin.
Tuoreen YK-raportin mukaan lapsikuolleisuus on vähentynyt kahdessa vuosikymmenessä kahdella viidenneksellä. Tämän ansiosta 14 000 lasta aiempaa enemmän jää henkiin – joka ainoa päivä.
Koulua vaille jäävien lasten määrä on kymmenessä vuodessa pudonnut lähes puoleen. Kahdessa vuosikymmenessä liki kaksi miljardia ihmistä on päässyt käyttämään kunnollista vessaa. Köyhyydessä elävien ihmisten osuus on onnistuttu puolittamaan.
Myös Suomessa on edetty monessa suhteessa. Vielä vuosituhannen taitteessa ajoneuvomurtoja tehtiin yli 40 000, viime vuonna vain karvan verran yli 10 000. Henkirikosten määrä romahti vuodessa viidenneksellä. Törkeiden pahoinpitelyjen määrä putosi jo alimmalle tasolle 15 vuoteen.
Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt tasaisesti samaisen 15 vuoden ajan. Viimeksi yhtä harva nuori joi säännöllisesti alkoholia 1980-luvun lopulla.
Toki isoja ja vakavia ongelmia yhä riittää. Suomessa nuorisotyöttömyys on kasvanut huolestuttavasti ja neljä nuorta päivässä jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Valtio velkaantuu kovaa vauhtia, eikä nykymenolla hyvinvointiyhteiskuntaa pystytä rahoittamaan enää tulevaisuudessa.
Maailmassa yhä noin 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää. Ilmastokriisi pahenee huolestuttavaa tahtia. Ihmiskunta on kiihdyttänyt eliölajien sukupuuttotahdin ehkä jopa tuhatkertaiseksi. Listaa olisi valitettavan helppo jatkaa.
Vakavien ongelmien keskellä hyvät uutiset valavat kuitenkin toivoa. Edistys osoittaa, että vuosikymmenien työ on kantanut hedelmää.
Kouluja on kannattanut rakentaa ja sosiaaliturvaan sijoittaa. Kansainvälinen yhteistyö ja rauhanturvaaminen ovat suitsineet sotia. Taksvärkit ja nälkäpäivät ovat osaltaan auttaneet vähentämään köyhyyttä.
Tutkijoiden, yrittäjien ja aktivistien työ ei ole valunut hukkaan. Maailmanparantaminen tuottaa tuloksia.
Jos olemme onnistuneet menneisyydessä, pystymme varmaankin siihen myös tulevaisuudessa. Kiperimpiinkin ongelmiin on olemassa ratkaisuja.
Maailman tila ei toki parane itsestään. Jokaisen historiallisen edistysaskeleen takana on lukemattomien ihmisten sinnikäs ponnistelu. Tarvitaan sekä fiksuja yksilöiden valintoja että yhteiskunnallisia päätöksiä.
Maailman ja Suomen ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa. Kaikki voi olla paremmin.
Oras Tynkkynen
Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja.