Osakkaiden joukkopako Fennovoimasta jatkuu. Rovaniemen kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää epäonnisen ydinvoimahankkeen hylkäämistä – yksimielisesti. Kotkan kaupunginhallitus päätyi samalle kannalle äänestyksen jälkeen. Tuoreimpana rukkaset Fennovoimalle antoi Kemi eilen illalla.
Jo aiemmin Rosatomin ydinhankkeelle ovat kunnallisista energialaitoksista jättäneet hyvästit Jyväskylän Energia, Kuopion Energia, Outokummun Energia, Etelä-Savon Energia, Lankosken Sähkö, Leppäkosken Sähkö ja Ålands Elandelslag. Myös Tammisaaren Energia esittää riskihankkeen hylkäämistä. Rauman Energia ja Valkeakosken Energia ovat puolestaan päättäneet puolittaa osuutensa.
Muista osakkaista tarpeekseen ovat saaneet S-ryhmä, Atria, Omya ja Mondo Minerals. Isoin kolaus oli saksalaisen ydinvoimajätin E.Onin irtaantuminen vuosi sitten.
Osakas toisensa jälkeen on sanonut Fennovoimalle ”kiitos ei” hyvästä syystä. Ydinhanke on kallista uhkapeliä – kunnallisten energialaitosten tapauksessa veronmaksajien varoilla.
Esimakua saa Olkiluoto 3:sta (OL3). Reaktorin rakennusaika ja kustannukset ovat yli tuplaantuneet siitä, millä perusteilla hanke suomalaisille kaupiteltiin. Aikataulujen ja kustannusarvioiden meneminen plörinäksi on kansainvälisten kokemusten perusteella pikemminkin sääntö kuin poikkeus.
Osakkaat siis kaatavat Fennovoimaan isoja rahasummia ja saavat vastineeksi pakon ostaa sähköä tuntemattomaan omakustannushintaan, mahdollisesti kalliimmalla kuin sähkömarkkinoilta. Niukkoja pääomia sidotaan hankkeeseen, joka alkaa aikaisintaan tuottaa sähköä joskus 2020-luvun puolivälissä – OL3:n esimerkin valossa ei välttämättä vielä silloinkaan
Sitoutuminen Fennovoiman riskihankkeeseen on vähän sama kuin Seliseli-hevosen veikkaaminen raveissa: voittokin on mahdollinen, mutta todennäköisyys menettää rahaa on varsin suuri. Vapaassa markkinataloudessa yritysten hukkainvestointeja on vaikea estää, mutta ainakaan kuntalaisten verovaroin Fennovoiman uhkapeliin ei kannata sekaantua.
Onneksi kuntien energialaitoksilla on parempia vaihtoehtoja tarjolla. Esimerkiksi Kotkan Energia satsaa tuulivoimaan, Etelä-Savon Energia mm. bio- ja aurinkoenergiaan. Investoinnit kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan tuottavat tuloja, vähentävät päästöjä ja luovat työpaikkoja jo lähivuosina – ei vasta runsaan vuosikymmenen päästä.