Z-lehti 6/07
Jokelan ampumasurmat järkyttivät ihmisiä syvästi. Ne järkyttivät siksi, että uhrit olivat vasta nuoria. Ja siksi, että teko oli niin julma ja mieletön.
Mutta todennäköisesti veriteko järkytti myös siksi, että tunnemme itsemme niin voimattomiksi sen edessä. Emme tiedä, millä tragedia olisi voitu estää – vai olisiko millään. Meidän on vaikea hyväksyä asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan.
Maailmassa ja meillä täällä Suomessa on kuitenkin valtavasti sellaista kärsimystä, joka voidaan estää – jos niin halutaan. Joka viides sekunti jossain päin maailmaa kuolee lapsi nälkään, vaikka maailmassa on riittävästi ruokaa kaikille. Kaksi lasta minuutissa kuolee malariaan, vaikka tauti voitaisiin saada kuriin hyttysverkoilla, rokotteilla ja kunnollisella sairaanhoidolla.
Yksi estettävissä oleva kärsimyksen aiheuttaja on hi-virus. Lähes kaikki Suomessa tietävät, että hiv-tartunta voidaan ehkäistä käyttämällä yhdynnässä kondomia ja välttämällä sperman ja veren joutumista limakalvoille tai rikkoutuneelle iholle. Siitä huolimatta moni toimii täysin toisin.
Hiv-tartunnat ovat lisääntyneet maassamme hälyttävää vauhtia. Viime vuonna tartuntoja todettiin masentavat 40 % edellisvuotta enemmän, eivätkä tämän vuoden alustavat tilastot näytä juurikaan lohdullisemmilta. Noin kolmasosa tartunnoista tulee miesten välisestä seksistä.
Mikä meihin on mennyt? Joidenkin arvioiden mukaan lääkehoidon parantuminen on synnyttänyt väärän turvallisuudentunteen. Meillä rikkaissa länsimaissa hiv ei enää tarkoita kuolemantuomiota.
Silti hiv on edelleen hyvin vaarallinen ja epämiellyttävä tauti. Se heikentää luonnollista puolustuskykyä ja altistaa oheistaudeille. Se merkitsee sitoutumista tiukkaan lääkehoitoon, joka aiheuttaa myös ikäviä sivuvaikutuksia. Ja valitettavasti hiv altistaa yhä syrjinnälle työelämässä ja jopa lähipiirissä.
Jonkun mielestä suojaamaton seksi saattaa olla kiihottavaa. Harvaa kuitenkaan kiihottavat monet riskiseksin mahdolliset seuraukset kaposin sarkoomasta lipodystrofiaan. Hetken huumasta voi maksaa loppuelämänsä.
Hiv:tä ei voi parantaa, vaan sen kanssa on opittava elämään. Moni onneksi oppii. Silti parasta olisi ehkäistä tartunta ennalta.
Kondomi on edullinen ja tehokas suoja sekä hiv:tä että monia muita ikäviä sukupuolitauteja vastaan. Se on pieni vaiva, mutta suuri turva.
Vanha huoneentaulu pyytää voimaa muuttaa asioita, jotka voi, ja tyyneyttä hyväksyä asiat, joita ei voi – sekä ymmärrystä erottaa nämä kaksi toisistaan.
Tuskin koskaan saamme varmasti tietää, olisiko Jokelan verilöyly voitu estää. Mutta omilla valinnoillamme voimme estää monta muuta tragediaa syntymästä. Se on velvollisuutemme paitsi muita ihmisiä, myös itseämme kohtaan.
Oras Tynkkynen
Kirjoittaja on vihreiden tamperelainen kansanedustaja, joka toimi vapaaehtoisena Aids-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti -hankkeessa (www.miestenkesken.fi).