Maanantai oli omistettu Lahdelle. Ensin alustin ilmastonmuutoksen torjumisesta täydelle auditoriolliselle Salpausselän lukion koululaisia.
Iltapäivällä puhuin samasta aiheesta paikallisten Vihreiden tilaisuudessa. Siellä julkistettiin myös Lahden Vihreiden kunnianhimoinen paikallinen ilmasto-ohjelma.
Tilaisuuksien välissä vierailin jo toistamiseen Kabusin tehtaalla. Edellisellä käynnillä hybridibussin prototyyppiä vasta väsättiin, nyt pääsin jo koeajelulle.
Hyvinhän koehybridi meitä kyyditti. Parasta bussissa on se, että hybriditekniikka leikkaa polttoaineen kulutusta kaupunkiajossa kymmeniä prosentteja.
Toisena vierailukohteena oli maineikas Sibelius-talo, jossa en ollut jostain kumman syystä käynyt aiemmin. Kauniissa talossa puuta on käytetty hienolla tavalla. Energiataloudellisesti rakennus on sen sijaan kelvoton; eristysten heikkous ja mielipuolisen suuri hukkatila paisuttavat lämmityslaskua.
Tiistaina ympäristövaliokunta aloitti EU:n ilmasto- ja energiapaketin käsittelyn. Erään vaikutusvaltaisen ministeriön virkamies sai valiokunnan haukkomaan henkeä. Neljän eduskuntavuoden aikana en ole kuullut yhdenkään ministeriön edustajan pitävän niin värittyneitä, perustelemattomia ja yliampuvia puheenvuoroja.
Tulevaisuusselonteon asiantuntijaryhmän kokouksessa kävimme läpi selvityksiä ja osallistumissunnitelmaa. Eduskunnan kuppilassa tapasin vielä Tulikivi Oyj:n edustajia, jotka halusivat lobata minua puulämmityksestä.
Illalla vihreä eduskuntaryhmä vieraili Suomen pankissa. Kuulimme kiinnostavat alustukset mm. Yhdysvaltain subprime-kriisistä ja Venäjän taloustilanteesta. Päivällisen jätin väliin, sillä minun piti vielä valmistella seuraavan päivän alustusta.
Keskiviikon aloitin taas pirteänä kahdeksalta hallitusryhmän kokouksella. Päivällä tapasin Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden edustajia.
Muiden syödäessä säästelin nälkääni seuraavaan tapaamiseen eli lounaalle Ison-Britannian suurlähetystön Mark Armstrongin kanssa. Puhuimme alkuun lähetystön ilmastoa ja kehitystä käsittelevästä seminaarista, mutta pian ajauduimme höpöttelemään niitä näitä.
Ennen istuntoa ehdin antaa haastattelun Kauppalehdelle. Lehti nosti kanteen toteamukseni, ettei politiikka ole Suomessa tukenut riittävästi kestävän teknologian kotimarkkinoiden syntymistä.
Alkuillasta kävin vielä hotelliksi muutetussa Katajanokan vankilassa alustamassa ilmastoasioista uusimaalaisille fysiikan ja kemian opettajille. Minua edeltäneen Isä Mitron tyyli oli himpun verran toisenlainen.
Ehdin Tampereelle sopivasti katsomaan kämppäkaverin kanssa Cloverfieldin. Elokuva, jossa vapaudenpatsas pistetään säpäleiksi ja kaikki kuolevat lopussa, ei voi olla aivan huono.
New Yorkiin sijoittuvissa leffoissa bonuksena on tuttujen paikkojen bongailu. Minua ei ole käsivarakuvauskaan koskaan häirinnyt, toisin kuin ilmeisesti koko elokuvakriitikkojen ihmislajia.
Torstaina ympäristövaliokunta jatkoi ilmasto- ja energiapaketin käsittelyä. Lounaan jälkeen pohdimme valtiosihteeri Velipekka Nummikosken johdolla kustannustehokkaita ohjauskeinoja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.
Eduskuntaryhmässä käsiteltiin Suomen osallistumista Naton nopean toiminnan NRF-joukkoihin. Vihreät hyväksyi osallistumisen, koska se ei olennaisesti poikkea nykyisestä yhteistyöstä eikä sinänsä johda Nato-jäsenyyteen. Tarja Cronberg kirjoitti aiheesta Vihreiden blogiin.
Perjantaina eduskuntatöiden lisäksi kokoustin VNK:n tiimini kanssa. Iltapäivällä tapasin Suomen Shellin toimitusjohtajan Henry Hellbergin.
Viikonlopun vieton aloitin saunomalla kaverien kanssa ja käymällä bileissä Tampereella. Muuten tein töitä kotona, kävin kuntosalilla ja poikkesin äidin luona Jyväskylässä.