Antti Ervasti puolusti (Kaleva 20.3.) uuden luvan myöntämistä Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle. Perusteluna hän käytti sitä, että edellisen eduskunnan enemmistö myönsi luvan aivan toisenlaiselle hankkeelle samalle paikkakunnalle. Samalla Ervasti ihmetteli, miksi Vihreät odottaa hallituksen pitävän kiinni aiemmin sovitusta.
Eduskuntavaaleissa 2011 Vihreät lupasi äänestäjille, että emme osallistu hallitukseen, joka myöntää uusia ydinvoimalupia. Samana vuonna sovimme hallitusneuvotteluissa nimenomaisesti, että hallitus ei uusia lupia anna – ei, vaikka Fennovoiman hanke ajaisi karille. Vihreät lähtee siitä, että hallituksen sana pitää. Maassammehan on onneksi tapana, että sovitusta ja luvatusta pidetään kiinni ilman sen kummempaa venkoilua.
Fennovoima ei sen sijaan ole lupauksissaan pysynyt. Sen eduskunnalle esittelemästä hankkeesta ovat muuttuneet radikaalisti niin omistuspohja, reaktorin toimittaja kuin rahoitusmallikin.
Teolliset osakkaat ovat vetäytyneet hankkeesta yksi kerrallaan. Fennovoimasta on tullut pääosin julkisen sektorin – kunnallisten energiayhtiöiden ja venäläisen valtionyhtiön – omistama yhtiö.
Fennovoimalle voimalan toimittaa, siitä ison osan rahoittaa ja siitä mahdollisesti liki puolet omistaa Rosatom. Yhtiö toimii käytännössä presidentti Putinin hallinnon alaisuudessa.
Muutosten takia yhtiö on joutunut tekemään uuden hakemuksen. Vanhan periaateluvan täydentämistä ydinenergialaki ei tunne. Lain ja oikeusoppineiden mukaan uusi periaatepäätös on käsiteltävä hallituksessa ja eduskunnassa asiallisesti. Nykyisen eduskunnan on punnittava sitä, olisiko periaatepäätös ydinvoimalalle yhteiskunnan kokonaisedun mukainen. Eduskunta tekisi viisaasti, jos se kuuntelisi asiassa kansaa. Tuoreiden kyselyiden mukaan suomalaisten selkeä enemmistö vastustaa edelleen uusien ydinvoimaloiden rakentamista.
Vihreät esitti Fennovoiman edellistä hanketta käsiteltäessä yksityiskohtaisesti, miten sähkön tuontiriippuvuudesta voidaan irtautua kotimaisella ja uusiutuvalla energiaratkaisulla. Se perustuisi suomalaisiin raaka-aineisiin, sen toimittajiksi olisi tarjolla suomalaisia yrityksiä ja se työllistäisi Suomessa. Tämä tie on edelleen valittavissa.
Suomen ei tarvitse rakentaa merkittävää osaa maamme energiahuollosta riippuvaiseksi Venäjän valtion johdosta pitkälle tulevaisuuteen. Sen sijaan voimme satsata muiden Pohjoismaiden tavoin kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan.
Oras Tynkkynen
vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
eurovaaliehdokas