Pohjalaisen pääkirjoituksessa arvioitiin (21.3.), että Suomessa tarvitaan sekä ydin- että tuulivoimaa, koska aina ei tuule. Keskustan kansanedustaja Lasse Hautala taas väitti (22.3.), että hallitus ja Vihreät on vähät välittänyt ilmastopäästöistä.
Vihreät esitti jo Fennovoiman edellistä ydinvoimahakemusta käsiteltäessä, miten kohtuuhintaisen sähkön saatavuus voidaan turvata kotimaisella, uusiutuvalla energiaratkaisulla. Ratkaisussa nojattiin suomalaisiin polttoaineisiin, suomalaisiin yrityksiin ja suomalaiseen työhön.
Ratkaisuun kuului tuulivoiman lisäksi mm. metsähaketta, lämpöpumppuja ja lisätoimia energiatehokkuuden parantamiseksi. Paketilla pystyttäisiin edelleen sekä kattamaan teollisuuden sähkön tarpeen kasvu että tekemään Suomesta sähkön suhteen omavarainen.
Ydinvoimahankkeet ovat viime vuosina päinvastoin hankaloittaneet energiaomavaraisuuden parantamista. Olkiluoto 3:n arvellaan nyt myöhästyvän aikataulustaan jopa kymmenen vuotta, ja suomalainen teollisuus riitelee oikeudessa miljardeista euroista voimalatoimittajan kanssa.
Myös Fennovoiman kaavailema voimala on joutunut suuriin vaikeuksiin. Yhtiön on ollut pakko jättää uusi periaatepäätöshakemus, koska se ei pysty toteuttamaan hanketta siinä muodossa kuin se eduskunnalle esiteltiin vain muutama vuosi sitten.
Nyt Fennovoimalle voimalan toimittaisi, siitä ison osan rahoittaisi ja siitä mahdollisesti liki puolet omistaisi Rosatom – käytännössä presidentti Putinin alaisuudessa toimiva yhtiö. Fennovoiman piti vähentää riippuvuutta Venäjästä, nyt se kasvattaisi sitä.
Hankkeen merkityksestä suomalaiselle teollisuudelle kertovat muutokset omistuspohjassa. Teolliset osakkaat ovat vetäytyneet hankkeesta yksi kerrallaan. Fennovoimasta on tullut pääosin julkisen sektorin – kunnallisten energiayhtiöiden ja venäläisen valtionyhtiön – omistama yhtiö.
Toisin kuin edustaja Hautala väittää, hallitus ja Vihreät on toiminut kivihiilen nousua vastaan. Vihreät esitti viime syksynä kymmenen kohdan ohjelman, jolla hiilen maailmanmarkkinahintojen romahtamisesta huolimatta turvataan kotimaisen metsäenergian kilpailukyky.
Hallitus on juuri päättänyt toteuttaa ehdotuksista osan. Kivihiilen verotusta kiristetään, turpeelle aiemmin sovittu veronkorotus perutaan ja samalla metsähakkeen nykyinen tukitaso turvataan.
Työtä kotimaisen energian puolesta on kuitenkin tarpeen jatkaa. Hyvin pienillä muutoksilla mm. polttoaineiden verotukseen ja tukiin saadaan kotimainen metsähake valtaamaan alaa tuontikivihiileltä.
Suomen ei tarvitse rakentaa merkittävää osaa maamme energiahuollosta riippuvaiseksi Venäjän valtion johdosta pitkälle tulevaisuuteen. Sen sijaan voimme satsata muiden Pohjoismaiden tavoin kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan.
Oras Tynkkynen
vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
eurovaaliehdokas