Jos jokin asia on tärkeä ja sektorirajat ylittävä, tarjotaan patenttiratkaisuksi valtavirtaistamista. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että tuon tärkeän asian pitäisi näkyä päätöksenteossa kaikilla aloilla ja tasoilla.
Hyvä esimerkki on ympäristö. Kunnan ympäristösihteeri ei voi yksin pelastaa ympäristöä, vaan apuun tarvitaan kaikki mahdolliset joukot – esimerkiksi hankintatoimi, kaavoittaja ja energialaitos.
Myös tasa-arvotyötä on yritetty valtavirtaistaa. Valitettavan usein se, että kaikki vastaavat tasa-arvosta, tarkoittaa kuitenkin käytännössä sitä, että siitä ei vastaa kukaan.
Vuosina 1982–97 Tampereella vaikutti luottamushenkilöistä koostuva tasa-arvotoimikunta. Sitä saattoi perustellusti kritisoida monesta syystä. Toimikuntaa arvosteltiin mm. keskustelukerhoksi, jolla ei ollut todellista vaikutusvaltaa.
Mikä tahansa toimikunnan suurin ongelma olikin, sitä tuskin ratkaisi Tampereella valittu tie: toimikunnan lakkauttaminen. Nyt mikään luottamushenkilökokoonpano ei seuraa erityisesti ja nimenomaan tasa-arvotyön toteutumista.
Tasa-arvo on niin tärkeä asia, että se pitää valtavirtaistaa. Se on kuitenkin liian tärkeä asia, jotta sen voisi valtavirtaistaa kuoliaaksi. Ainakin isommissa kaupungeissa olisi syytä olla erillinen luottamushenkilöelin, joka vahtii ja aktiivisesti edistää tasa-arvon toteutumista.
Oras Tynkkynen, Vihreät, Tampere
kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja