Vastaava vastine on julkaistu lisäksi Hämeen Sanomissa 27.10., Satakunnan Kansassa 27.10., Kainuun Sanomissa 29.10., Lapin Kansassa 27.10. ja Pohjolan Sanomissa 25.10.
Aamulehdessä kuvattiin 15.10. eduskunnan keskustelua Fennovoiman ydinreaktorista. Kirjoituksessa leimattiin Venäjä-vastaiseksi puheenvuoroja, joissa arvosteltiin Rosatomin roolia Fennovoimassa.
Venäläisiä ei ole syytä pelätä, vielä vähemmän vihata. Ennakkoluulojen lietsonta ja syrjintä ovat väärin, kohdistuvat ne sitten venäläisiin tai muihin ihmisryhmiin.
Rosatomin ydinvoimalassa ei ole kuitenkaan kyse Venäjästä maana, vaan sen johdon harjoittamasta politiikasta.
Jos jokin tavallinen venäläinen yritys haluaa investoida tavalliseen suomalaiseen yritykseen, siinä ei ole mitään ongelmaa. Suomeen tarvitaan investointeja ulkomailta – myös itänaapurista.
Rosatom ei kuitenkaan ole mikä tahansa yritys. Se on suoraan presidentti Putinin hallinnassa oleva valtion liikelaitos, jonka tehtäviin kuuluvat sanatarkasti Venäjän geopoliittiset intressit.
Rosatom on Neuvostoliiton entinen atomienergiaministeriö, joka vastaa yhä Venäjän ydinasehuollosta. Venäjän presidentin ja hallituksen nimittämässä hallintoneuvostossa istuu neljä nykyistä tai entistä ministeriä tai varaministeriä.
Rosatomin merkitys Fennovoiman hankkeessa on monessa suhteessa ratkaiseva. Se on Fennovoiman suurin yksittäinen omistaja, voimalan toimittaja ja lainoittaja. Rosatom myös toimittaa ydinpolttoaineen ainakin ensimmäiset kymmenen vuotta.
Fennovoimaa markkinoitiin suomalaisille keinona vähentää riippuvuutta energian tuonnista Venäjältä. Nyt Rosatomin keskeisen roolin takia hanke uhkaa päinvastoin kasvattaa riippuvuutta.
Vihreiden mielestä sähkön tuontia pitää vähentää ja energiaomavaraisuutta parantaa. Sitä varten ei tarvitse – eikä kannata – rakentaa Rosatomin reaktoria. Voimme valita kotimaiset, kestävät ratkaisut.
Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr), Tampere