Onko pienen Suomen tekemisillä väliä ilmastokriisin kaltaisen maailmanlaajuisen ja valtavan ongelman kannalta? Kysymys tulee vastaan päivittäin – tässä kymmenen mahdollista vastausta.
1.Ilmakehä ei piittaa siitä, mistä päästöt tulevat tai kuka ne aiheuttaa. Jokainen vähennetty päästötonni hidastaa ilmastonmuutosta riippumatta siitä, tapahtuuko vähennys Kiinassa vai Suomessa.
2. Jos 5,5 miljoonan suomalaisen päästöillä ei olisi väliä, ei varmaankaan olisi slovakialaisten, norjalaisten tai eritrealaistenkaan päästöillä. Eikä irlantilaisten, uusiseelantilaisten, kroatialaisten, kuwaitilaisten, panamalaisten, jamaikalaisten, liettualaisten jne.
3. Entä olisiko silläkään sitten väliä, jos ähtäriläiset jättäisivät veronsa maksamatta? Heidän osuutensa Suomen verotuloista on kuitenkin promilleluokkaa – samoin kuin esimerkiksi suonenjokelaisten, harjavaltalaisten, ikaalislaisten, outokumpulaisten ja parkanolaisten.
4. Koko maailman 7,5 miljardin ihmisen väestön voi pilkkoa lukuisin eri tavoin 5,5 miljoonan suuruisiin siivuihin. Jos suomalaiset välttelevät vastuutaan, samalla logiikalla näin voisivat tehdä myös esimerkiksi newyorkilaismiehet, Euroopan juutalaiset ja Etelä-Korean vasenkätiset.
5. Asiaa voi lähestyä myös maanpuolustusvertauksen kautta. Jos 70 vuotta sitten jokainen olisi ajatellut, ettei sota yhtä miestä kaipaa, Suomi voisi tänään näyttää aika toisenlaiselta.
6. Suomalaisten päästöt asukasta kohti ovat selvästi keskiarvoa suuremmat. Päästöiltään 5,5 miljoonaa suomalaista vastaa yli 20:tä miljoonaa intialaista, 40:tä miljoonaa etiopialaista ja 180:tä miljoonaa burundilaista (Burundissa asuu runsaat 10 miljoonaa ihmistä).
7. Pienuus ei ole ennenkään ollut este. Pienestä Suomesta ponnistanut Nokia myi enimmillään yli puolet maailman älypuhelimista, ja 15-vuotias ruotsalaislukiolainen Greta Thunberg käynnisti kansainvälisen liikkeen, jonka tempauksiin on osallistunut yhtä aikaa 1,5 miljoonaa ihmistä.
8. Jos onnistumme tekemään asioita erityisen fiksusti, se kyllä kiinnostaa maailmanlaajuisesti. Suomen kehuttua peruskoulua tullaan ihmettelemään ympäri maailmaa, ja ainutlaatuisesta perustulokokeilusta on kirjoitettu maailman merkittävimmissä lehdissä.
9. Päästöjen vähentämisen ei tarvitse olla uhraus, vaan se voi päinvastoin parantaa hyvinvointiamme. Hiilineutraalissa Suomessa olemme esimerkiksi vähemmän riippuvaisia tuontienergiasta, meillä on puhtaampi ilma ja vesi sekä syömme terveellisemmin.
10. Jokainen on ensisijaisesti vastuussa omista päästöistään. Kiinalaiset vastaavat omista päästöistään, yhdysvaltalaiset omistaan – ja me suomalaiset omistamme.
Oras Tynkkynen
One Response
Glyfosaatti
Eikös meidän kuuluisi olla huolissa tuosta myrkystä, EU antoi myrkylle 5 vuotta lisä aikaa. Ilmaston hoitamiseen ei annettu samaa aikaa. Ja mitkä on tulokset. Kaikki voihottaa ilmaston muutoksesta josta kukaan ei voihottajista tiedä mitään. Pankaa ensin tuo myrkky kuriin koska se koskee meitä kaikkia ja samoin eläimiä. kaikkia.