Helsingin Sanomat: Mistä paniikki ydinvoimapäätökseen?

Päätöstä ydinvoiman lisärakentamisesta yritetään viedä eduskunnassa läpi hätäillen. Edellisellä kerralla ydinvoimasta antoi lausunnon seitsemän valiokuntaa. Nyt on esitetty, että lausunto ympäristövaliokunnalta riittäisi.

Viime kerralla eduskunta kuuli asiantuntijoita ja keskusteli perusteellisesti, niin kuin iso ja kiistelty asia edellyttää.

Lausuntovaliokunnille varattiin aikaa kymmenen viikkoa. Nyt lausuntovaliokunnissa jäisi asiantuntijoiden kuulemiselle, keskusteluille ja lausuntojen käsittelemiselle vain 3,5 viikkoa.

Talousvaliokunnassa mietintöluonnos tulisi laatia viiden työpäivän sisällä lausuntojen saamisesta. Mietinnön hyväksymiseen on varattu yksi ainoa päivä.

Aikataulu on harvinaisen kireä. Eduskunnassa esitetäänkin poikkeuksellisia keinoja käsittelyn vauhdittamiseksi.

Normaalisti valiokunnat aloittavat kuulemiset istunnossa käytävän lähetekeskustelun päätyttyä. Nyt valiokuntia evästetään aloittamaan kuulemiset jo ennen keskustelun loppumista.

Puhemies Sauli Niinistön mukaan eduskunta voi käsitellä ydinvoimaa tarvittaessa vaikka heinäkuussa. Tämä toki vihreille sopii. Näin ei kuitenkaan ole eduskunnassa menetelty 48 vuoteen.

Vuonna 1962 oli noottikriisi, ja eduskunta hajotettiin. Se on edellinen vuosi, kun eduskunta on kokoontunut heinäkuussa täysistuntoon.

Talousvaliokunta on varautunut jättämään muita asioita käsittelemättä siksi aikaa kun ydinvoima on asialistalla. Se olisi erikoinen valinta tilanteessa, jossa Euroopan talous on kuilun partaalla.

Ratkaisu ydinvoiman lisärakentamisesta on tämän eduskunnan kauaskantoisin päätös. Uusi voimala pyörisi vuoteen 2080 asti. Sen tuottamat vaaralliset ydinjätteet pitäisi eristää ihmisistä ja ympäristöstä kymmeniksituhansiksi vuosiksi.

Hoppua on perusteltu ydinvoimapäätösten tärkeydellä. Kukaan ei tunnu kiirehtivän päätöksiä uusiutuvapaketista, vaikka se kokonaisuutena lisää energiantuotantoa kolmen ydinvoimalan verran.

Asiallisen käsittelyn takaaminen näin ratkaisevassa päätöksessä tulisi olla yhteinen tavoite. Tämä ei ole hallitus-oppositio-kysymys; talousvaliokunnassa kohtuuttoman tiukkaa aikataulua vastaan äänesti lähes puolet hallitusryhmien edustajista.

Ylikireää aikataulua vastustaa myös osa ydinvoimaa kannattavista edustajista. Kysymys on ennen kaikkea eduskunnan mahdollisuuksista asialliseen päätöksentekoon.

Oras Tynkkynen

Vihreiden varapuheenjohtaja
Eduskunnan talousvaliokunnan jäsen
Tampere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *