Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset sai historiallisen voiton samalla, kun muut eduskuntapuolueet ottivat takkiinsa. Vihreiden äänimäärä laski yhdeksän prosenttia, mutta mm. vaalijärjestelmän takia edustajapaikat romahtivat peräti kolmanneksella.
Perussuomalaiset ovat poliittisesti Vihreiden vastakohta niin vähemmistöjen oikeuksissa, Euroopan kehittämisessä, ilmaston- ja luonnonsuojelussa, kehitysyhteistyössä kuin maahanmuutossa. Seuraava nelivuotiskausi voi merkitä kylmää kyytiä.
Toisaalta perussuomalaisten demonisointiin ei ole aihetta. Eivät kaikki puolueen kansanedustajat ole kiiluvasilmäisiä maahanmuuttokriitikoita, EU-skeptikkoja ja ympäristönsuojelun vastustajia.
Hallituksessa perussuomalaiset pääsevät opettelemaan kompromissien tekemistä. Puolue joutuu sovittelemaan korskeat vaalilupaukset yhteen ikävien tosiasioiden kanssa. Monimutkaisiin ongelmiin on harvoin yksinkertaisia vastauksia.
Meidän kaikkien kannalta toivon, että uusi hallitus kykenee vastuullisiin päätöksiin Euroopan talouden horjuessa, valtion velkaantuessa ja eriarvoisuuden kasvaessa. Neljän vuoden kokemuksesta hallituspuolueen kansanedustajana tiedän, että tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.
Mitä sitten vaalitulos merkitsee meille, jotka kannatamme avointa ja kansainvälistä Suomea, vastuuta taloudesta ja ilmastosta sekä yhtäläisiä oikeuksia kaikille? Mitä meidän pitäisi nyt tehdä?
Moni on puolileikillään puhunut Suomesta pois muuttamisesta. Ymmärrän, että eteenpäin katsoville valjennut huomen perussuomalaisten jättivoiton jälkeisessä perus-Suomessa voi tuntua raskaalta.
Mutta juuri nyt on väärä aika luovuttaa. Juuri tässä synkässä tilanteessa tarvitaan niitä, jotka puhuvat avoimen, ympäristöä varjelevan ja heikoimmista huolta pitävän Suomen puolesta.
Väkevä kannanotto on liittyä puolueeseen, joka toimii perussuomalaisten vastavoimana. Vaalien jälkeen on Vihreisiin tullut jo 800 uutta jäsentä – hurjempi nousu kuin koskaan aiemmin.
Kattopuolueen lisäksi tarjolla on myös vihreitä viiteryhmiä moneen lähtöön. Esimerkiksi Vihreät nuoret ja opiskelijat, Vihreät Yrittäjät, Vihreä miesliike ja Tieteen ja teknologian vihreät toivottavat uudet tukijat lämpimästi tervetulleiksi.
Eikö pelkkä jäseneksi liittyminen riitä? Sitten kannattaa lähteä mukaan toimintaan. Ota yhteyttä omaan paikallisyhdistykseesi ja kysele, miten voisit osallistua.
Vaikka eduskuntavaalien jälkeistä henkistä krapulaa vasta parannellaan, uudet vaalit kolkuttavat jo ovella. Ensi vuonna järjestetään sekä kunnallis- että presidentinvaalit. Näyttävin protesti ahdasmielisyydelle ja sisäänpäin käpertymiselle on äänestää Pekka Haavisto presidentiksi.
Politiikka ei ole toki pelkkää puoluepolitiikkaa. Tue myös kansalaisjärjestöjä, jotka puolustavat maahanmuuttajia, maailman köyhimpiä, ympäristöä, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta.
Protestimieliala nosti näissä vaaleissa perussuomalaiset vahvoille. Poliittiset tuulet voivat kuitenkin kääntyä nopeasti.
Ja me emme luovuta.
Oras Tynkkynen
9 Responses
Keskittykää s-tana siihen LUONNONSUOJELUUN ja jättäkää feminismikotkotukset ja kaikki-onnenonkijat-tervetulleita-tänne-elämään-sosiaalituilla- fasisminne vähemmälle. Puolueenne nimi on VIHREÄ liitto. Vuosien varrella olen huomannut, että Vihreissä riittää, että on homo tai maahanmuuttaja, vihreydellä ei niin väliä.
Tuntuu, että keskitytte kaikkeen muuhun kuin ympäristönsuojeluun. Lisäksi tiivis yhteistyönne Kokkareiden kanssa kuvottaa. Älkää ihmetelkö jos (nuoret) potentiaaliset äänestäjät valuu Vasemmistoon. En ihmettelisi jos sieltäkin löytyisi enemmän ympäristöasioita ajavia tyyppejä kuin Vihreistä.
“Juuri tässä synkässä tilanteessa tarvitaan niitä, jotka puhuvat avoimen, ympäristöä varjelevan ja heikoimmista huolta pitävän Suomen puolesta”, tämä oli valitettavasti monelle haja-asutusalueiden ihmiselle syy äänestää Perussuomalaisia, ja niin moni entinen vihreiden kannattaja tekikin.
Mihin olet mennyt, vihreä liike?
Suvaitsevaisuutta joka paikassa korostavista “älyköistä” on tullut äärisuvaitsemattomia nuijia, jotka eivät suvaitse tai salli perussuomalaisille ja heidän mielipiteilleen olemassa oloa. Aika fasistista tällainen suvaitsevaisuus.
En ole persu enkä jaa missään nimessä heidän ajatusmaailmaansa kuin pienin osin, mutta tässä valossa pidän erinomaisen hyvänä asiana, että “tuli iso jytky”.
voisiko olla mahdollista ymmärtää että vihreät menettivät ääniään ydinvoimapäätöksen jälkeisten reaktioidensa takia – vastuunkantaminen on vaikea asia, mutta sitä kannattaa ainakin yrittää opetella
ex-helsingin vihreälle: Jos haet puoluetta, joka ajaa ympäristön- ja luonnonsuojelua, mutta kannattaa kansalaisten eriarvoisuutta ja heikoimpien jättämistä heitteille, Vihreät ei varmasti ole sopiva valinta. Tasa-arvo, ihmisoikeudet ja kansainvälinen solidaarisuus eivät ole pois ympäristön varjelemisesta.
Itse tulin mukaan Vihreisiin toimittuani ensin vuosia ympäristöjärjestöissä. Politiikassa pääsarkani on ollut ilmastokrisiin torjuminen kestävästi. Juuri vaalien alla Vihreät julkaisi sekä ympäristöpoliittisen ohjelman että luonnonsuojelu- ja eläinoikeustavoitteet vaaleja varten. Mikä muu puolue nosti ympäristöteemoja näin vahvasti vaaleihin?
Seppo: Onko tulkintasi siis se, että haja-asutusalueilla ihmiset eivät kannata heikoimmista huolta pitämistä?
Huonompi ihminen: En ole kutsunut perussuomalaisia nuijiksi – toisin kuin kutsut joitakin tarkemmin määrittelemättömiä älyköitä. Tässä ketjussa fasistikortilla leimaavat eivät myöskään näytä olevan perussuomalaisten kriitikoita.
Kuka ei salli perussuomalaisille heidän mielipiteitään? Eri mieltä oleminen ei tarkoita samaa kuin suvaitsemattomuus. Sallin luonnollisesti perussuomalaisille heidän mielipiteensä, mutta pidätän oikeuden olla niistä eri mieltä. Jos perussuomalaiset eivät kestä sitä, että joku on heidän kanssaan eri mieltä, politiikka ei ehkä ole heille aivan oikea laji.
Oras: päinvastoin, lainaan tässä lapissa asuvan siskoani, joka oli 70-luvun lopussa mukana sellaisissa ryhmistä, joista vihreä liike lopulta syntyi.
“Vanha kulunut sanonta sanoo, että sitä saa mitä tilaa. En ymmärrä tätä marinaa ja kauhistelua, mitä vaalitulos on saanut aikaan. Suomessa on viimeiset vuosikymmenet tuloerot ja alueelliset erot kasvaneet, osa kansasta on jäänyt pois kelkasta. Kun tipahtaa jäihin, ei nyrpistä nenäänsä karvaisellekaan kädelle, jos se ojentuu vetämään sieltä ylos. Maahanmuuttajat ja eu-kysymykset ovat aivan marginaalisia asioita persujen äänestäjille sen tosiasian suhteen, että he ovat jo pitkään tunteneet, että heitä ei kuulla eikä nähdä. . . Eikä kukaan aja heidän etuaan eikä asioitaan.
Mutta muuttuko mikään? Muuttuko niiden poliitikkojen ja puolueiden asenne, joita kohtaan protesti suunnattiin? Näkeekö kukaan yhtään selvemmin tilannetta? NO ei. Kukaan ei näe edelleenkään omaa kukkaroaan pitemmälle. Suurin piirtein ainoa, joka on oivaltanut asiasta jotain oli Tarja Halonen, joka sanoi, että kun tyytymättömyyttä on, niin parempi, että se purkautuu äänestämällä kuin kaduilla riehumalla.
Kaikki vain kauhistelee, kuinka kansa on tyhmää…
Vanhana vihreiden äänestäjänä ottaa aivoon juuri se sokeus, jolla vihreät julistautuivat persujen vastavoimaksi. Kun olisi pitänyt olla niiden ihmisten puolella, jotka apua tarvitsevat eikä ajaa niitä Soinin syliin. Tarja Cronberg sentään huomasi, että vihreät ovat unohtaneet maaseudun. Mutta se on vain yksi ulottuvuus siinä kahtia jakautumisessa. Kysymys on siitä, kuinka kauas puolueet ja poliitikot ovat ajautuneet todellisesta elämästä ja muiden kuin oman luokkansa ihmisten arjesta. Pystyvätkö he ikinä koskaan ajamaan yhteistä etua niin, että kaikki kansalaiset otetaan huomioon. Ja ymmärtämään, että poliktiikka on yhtä vahvaa kuin on sen heikoin lenkki…
Vaikka en itse perussuomalaisia äänestänytkään, tunnen useamman fiksun ihmisen, joka niin teki. Ja olen tavannut sattumalta myös uuden Lapin perussuomalaisen kansanedustajan, tosin en missään politiikan pyörteissä. Ihan järkevän oloisen 36-vuotiaan 4-lapsisen uusioperheen äidin Sallan syrjäkylältä; erityisnuorisotyöntekijän, joka opiskelee työn ohessa ja on juuri valmistumassa Lapin yliopistosta sosiaalipuolelta. Ja joka pääsi eduskuntaan 4000 euron vaalibudjetin avulla”
Olen samaa mieltä Sepon kanssa siitä, että perussuomalaiset onnistui puhuttelemaan eriarvoisuudesta huolta kantavia ihmisiä. Tässä Vihreillä on selvä opettelemisen paikka.
Vihreillä eriarvoisuuden vähentäminen on ollut keskeisiä periaatteita onpa sitten mietitty verotusta, perusturvaa tai terveyspolitiikkaa. Miksi silti epäonnistuimme äänestäjien vakuuttamisessa?
Suhtautuisin kuitenkin varauksellisesti väitteeseen, että perussuomalaiset puolustaisivat erityisesti kaikkein köyhimpiä. Otan kaksi esimerkkiä:
1) SAK:n selvityksen mukaan perussuomalaisten veropolitiikka auttaisi pienituloisia paljon vähemmän kuin Vihreiden
2) perussuomalaiset vastustaa windfall-veroa, joka ei kasvattaisi tavallisten suomalaisten sähkölaskua mutta joka keräisi ansiottomia voittoja suurilta energiayhtiöiltä (mm. optioistaan tunnettu Fortum) takaisin veronmaksajille