Jos kirjainyhdistelmä IGF ei ole entuudestaan tuttu, ei hätää – ei ollut minullekaan vielä vähän aikaa sitten. Lyhenne tulee sanoista Internet Governance Forum.
IGF kokoaa internetin hallinnan ja tietoyhteiskuntakehityksen parissa toimivia ihmisiä vuotuisiin tapaamisiin. Tänään Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa alkaneeseen foorumiin odotetaan noin 1 500 henkilöä yli sadasta maasta.
Kokouksessa ei tehdä päätöksiä tai anneta virallisia suosituksia. Sen sijaan foorumi tuo erilaiset toimijat niin valtioista, järjestöistä kuin yrityksistäkin yhteen vaihtamaan ajatuksia. Toisinaan keskustelut poikivat päätöksiä myöhemmin ja toisissa paikoissa kuten YK:n yleiskokouksessa.
Aiheiden kirjo on laaja ulottuen teknisluontoisista – esim. pilvipalvelut ja IPv4-osoitteiden pula – syvästi poliittisiin kuten sananvapaus verkossa ja internet kehityksen edistäjänä. Jännitteitä on ollut erityisesti valtioiden valvontaa korostavien kehitysmaiden ja verkkojen vapautta painottavien länsimaiden välillä.
Ensimmäinen aamupäivä omistettiin avausseremonioille ja juhlapuheille. Parista kymmenestä puhujasta vain kaksi oli naisia.
Isäntämaa Azerbaidžan keuli suunnitelmillaan laukaista oma satelliitti ja rakentaa informaation valtaväylä. Ihmisoikeuksista hallituksen edustajat olivat hiljempaa.
Niin kuin aiheeseen sopii, IGF:ää voi seurata monin tavoin myös verkossa. Twitterissä hashtag on #IGF12.
Osallistun foorumiin eduskunnasta, koska vedän tulevaisuusvaliokunnan joukkoistamishanketta. Yritän siksi seurata erityisesti joukkoistamiseen, demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja avoimeen hallintoon ja dataan liittyviä keskusteluja.
Havaintojani Bakusta voi lukea paitsi blogissa, myös Twitterissä (@orastynkkynen). Tai voisi, jos pääsisin verkkoon: ainakaan tänään internetkonferenssissa internet-yhteydet eivät ole toimineet.
Oras Tynkkynen