Ihmiset karikatyyrien takana

Sinulla on luultavasti jonkinlainen mielikuva Krista Kiurusta. Todennäköisesti et kuitenkaan ole hänen ystävänsä, työtoverinsa tai muuten läheinen. Muodostanet siis käsityksesi hänestä sen perusteella, mitä uutiset hänestä kertovat, miten hän esiintyy ja mitä toiset hänestä sanovat.

Mielikuvat julkisuuden henkilöistä eivät yleensä ole vailla todellisuuspohjaa. Harvoin ne ovat silti myöskään erityisen sävykkäitä, kattavia – tai reiluja.

Poliitikkojen hahmottamisessa käytetään paljon heuristiikkoja eli ajattelua helpottavia oikopolkuja. Saatamme luokitella ihmisiä käyttäen sellaisia käsitteitä kuin vasemmistolainen ja oikeistolainen, liberaali ja konservatiivi, haukka ja kyyhky, sillanrakentaja ja riidankylväjä.

Vaikka nämä ja muut politiikan leimat voivat olla käyttökelpoisia, ne typistävät monimuotoisia ja -mutkaisia ihmisiä. Harva tuntemani poliitikko on yksinomaan jokin leimansa, ja meistä johdonmukaisimmissakin on säröjä ja jännitteitä. Ihmiset myös muuttuvat ja kehittyvät ajan myötä.

Asiaa voi lähestyä ajatusleikillä. Kuvittele, miten sinua kuvailisi yhdellä virkkeellä toisten puheiden ja vaikka some-julkaisujen perusteella joku henkilö, joka ei ole koskaan tavannut sinua. Onko tuo kuvaus sinä?

Politiikan mielikuvissa onkin paljon samaa kuin karikatyyreissä. Hyvä karikatyyri on selvästi tunnistettava, mutta valittuja ominaisuuksia liioitteleva.

Joskus karikatyyrit ovat raivostuttavan kaukana todellisuudesta – tai ainakin omista kokemuksistani. Olen kuullut esimerkiksi Satu Hassista ja Atte Harjanteesta käsityksiä, jotka ovat saaneet minut raapimaan päätäni. Puhummeko ollenkaan samasta henkilöstä, jonka kanssa olen tehnyt pitkään päivittäin töitä?

Poliitikkojen itsensä kannalta karikatyyrit voivat vaihdella osuvista turhauttaviin, mutta usein ne ovat melko harmittomia. Pahimmillaan kielteiset mielikuvat voivat kuitenkin ruokkia jopa väkivallantekoja. Tästäkin olemme valitettavasti nähneet esimerkkejä.

Selvä valtaosa suomalaisista joutuu vastedeskin muodostamaan mielikuvansa poliitikoista toisen käden kautta. Harva pääsee rakentamaan omakohtaista käsitystä läheisen kanssakäymisen pohjalta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että karikatyyri ei ole valokuva – eikä dokumenttielokuva. Ennen kaikkea karikatyyri ei ole kuvaamansa ihminen. Oikeat, elävät ihmiset ovat poikkeuksetta monitahoisempia kuin kahdella ulottuvuudella saa lyhyessä ajassa kuvattua.

Omia käsityksiä kannattaa myös aktiivisesti haastaa. On sitten kyse Krista Kiurua tai ketä tahansa muuta poliitikkoa koskevista mielikuvista.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *