Kirjoitus on julkaistu Ville-Veikko Mastomäen ja Elina Rantasen vaalilehdessä.
Äkkiseltään saattaa ajatella, että ilmasto pelastetaan kansainvälisissä neuvotteluissa tai hallitusten kabineteissa. Ilmastotalkoisiin toki tarvitaan näitä molempia.
Ilmastokriisi ratkaistaan kuitenkin pitkälle paikallistasolla.
Kuntien vallassa on se, mitä kaavoitetaan ja minne. Rakennetaanko asuntoja ja työpaikkoja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen? Vai suunnitellaanko asuinalueita, joilla perhe ei pärjää ilman kahta autoa?
Kunnat vaikuttavat siihen, kuinka paljon kotimme ja koulumme kuluttavat energiaa ja millä ne lämmitetään. Tuotetaanko lämpö ulkomaisella kivihiilellä vai kenties kotimaisella metsähakkeella?
Kunnista riippuu se, onko pyöräilijöille turvallisia väyliä ja kulkeeko bussi riittävän läheltä, usein ja nopeasti. Turussa ja Tampereella on käytännössä kaupungin käsissä myös se, eteneekö raitiotien rakentaminen rivakasti.
Kunnat siis vaikuttavat ilmastopäästöihin monin tavoin. Siksi kunnallisvaalit ovat ilmastovaalit.
Vihreät tekee töitä sen eteen, että Suomen kunnista rakennetaan seuraavassa parissa vuosikymmenessä vähäpäästöisiä. Mallia voi ottaa Uudestakaupungista.
Kunta on leikannut päästöjä 14 prosenttia vain kolmessa vuodessa, ja tavoitteena on pudottaa päästöt lopulta alle viidesosaan. Vähäpäästöisyys ei ole tullut kalliiksi; päinvastoin vihreä talous on synnyttänyt Uuteenkaupunkiin satoja uusia työpaikkoja.
Edelläkävijyys ilmastonsuojelussa on kunnalle tärkeimpiä tapoja kantaa globaalia vastuuta. Vähäpäästöisyys hyödyttää kuitenkin myös kunnan omia asukkaita.
Kävelyyn ja pyöräilyyn kannustavassa kunnassa ihmiset pysyvät terveempinä. Kun öljy ehtyy ja hinta nousee, energiatehokkaat kunnat selviävät pienemmillä energialaskuilla. Lähiruokaan ja -energiaan nojaavassa kunnassa raha jää kiertämään paikallistalouteen ja tuottaa lähiseudulle työpaikkoja.
Oras Tynkkynen
Kirjoittaja on Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu, joka toimi vuosina 2007–11 hallituksen ilmastopoliittisena asiantuntijana.