IL:n pääkirjoituksessa 19.10. väitettiin, että EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka olisi epäonnistunut. Toisinkin voi perustellusti arvioida.
Päästöt ovat vähentyneet EU:ssa viisi vuotta peräkkäin. Viime vuonna taantuman taittuminen nosti päästöjä hieman, mutta ne olivat silti 16 prosenttia vuoden 1990 tason alla. Pääkirjoituksen “rajuksi” luonnehtima 20 prosentin päästövähennystavoite voidaan siis hyvin saavuttaa.
Talouskriisin takia juuri mikään ei ole edennyt toivotusti Euroopan markkinoilla — ei myöskään päästökaupassa. Vika ei kuitenkaan ole kaupassa työkaluna. Vuodesta 2013 alkavalla kauppakaudella järjestelmää vielä kehitetään olennaisesti paremmaksi.
Pääkirjoituksessa harmitellaan tavoitetta korvata fossiilisia tuontipolttoaineita kotimaisella uusiutuvalla energialla. Uusiutuvan energian tuotanto kasvaa kuitenkin Euroopassa kovaa vauhtia.
Esimerkiksi Saksassa tuulivoiman tuotanto on 2000-luvulla jo yli nelinkertaistunut ja biokaasusähkön lähes nelikymmenkertaistunut. Uusiutuva energia työllistää Saksassa jo noin 370 000 ihmistä – enemmän kuin koko Suomen teollisuus yhteensä. Tanskan uusi hallitus hyväksyi juuri tavoitteeksi tuottaa puolet kaikesta sähköstä tuulivoimalla vuonna 2020.
EU:n ilmasto- ja energiatavoitteita ei toki saavuteta käsien päällä istumalla. Voi kuitenkin kysyä, miksi olisi Euroopan ja Suomen kannalta parempi tuhlata energiaa, pahentaa riippuvaisuutta fossiilisista tuontipolttoaineista ja laistaa vastuusta ilmastokriisin torjumisessa.
Oras Tynkkynen
varapuheenjohtaja
Vihreät
One Response
Kaikki mitä sanot Oras on totta.
MUTTA se ongelma on siinä että kuitenkin euroilla mitattuna investoidaan Euroopassa paljon enemmän kivihiileen, ruskohiileen, turpeeseen Suomessa ja maakaasuun. Tuo 20% tavoite kestää kyllä nämä investoinnit, koska uudet voimalat usein juuri 20% parempia kuin vanhat.
MUTTA jos tavoite on miinus 80% niin tämä touhu on järjetöntä. Tämä sementoi asiat vuosikymmeniksi. Kestääkö ilmasto sen?