Julkaistu Leo Straniuksen vieraskynäblogissa.
Älä säästä luokkamatkoista
Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa ihmiset pääsevät kukoistamaan sukupuolesta riippumatta.
Yhdenvertainen Suomi ei syrji ketään myöskään seksuaalisesta suuntautumisen, ihonvärin, vammaisuuden tai muiden ominaisuuksien perusteella.
Mutta tasa-arvossa on kyse paljon enemmästä.
Ihmisten mahdollisuuksia päästä osalliseksi hyvinvoinnista ja osallistua yhteiskuntaan rajoittavat monet tekijät. Vähäisin niistä ei ole köyhyys.
Kasvoin itse työväenluokkaisen yksinhuoltajaäidin kanssa. Yli puolet elämästäni olen ollut köyhyysrajan alapuolella, vaikka 11 viime vuotta olen elänyt kansanedustajan tuloilla.
Pienituloisuus näkyi arjessamme oikeastaan hämmästyttävän vähän. Paljossa saa kiittää äitini säästeliäisyyttä ja neuvokkuutta. Paljon auttoivat kuitenkin myös julkiset palvelut.
Kasvoin kirjastoissa. Sain laadukkaan koulutuksen, hammashuollon ja kouluruuan. Pystyin jatkamaan opintoja yliopistossa – maksutta ja opintotuen turvin.
Vaalien alla puhutaan taas leikkauksista. SDP lupaa, että neljän miljardin euron sopeutuksesta valtiontalouteen 2/3 tehdään menoja leikkaamalla. Kokoomus haluaa pistää paremmaksi ja leikata koko neljän miljardin potin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kannattaa säästämistä sosiaaliturvan indeksikorotukset jäädyttämällä.
Säästää pitää, mutta iso merkitys on sillä, mistä säästetään – ja keneltä. Leikkaukset peruspalveluista ja -turvasta ovat pois yhteiskunnan heikoimmilta.
Ruotsalaisessa keskustelussa puhutaan käsitteestä ’klassresa’, suomeksi ’luokkamatka’. Kun hyvinvointivaltio toimii, ihmiset pystyvät tekemään luokkamatkoja, siirtymään yhdestä yhteiskuntaluokasta toiseen.
Tein itse luokkamatkan työväenluokkaisen yksinhuoltajaäidin lapsesta kansanedustajaksi. Jos ensi kaudella säästöt kohdennetaan väärin, luokkamatka saattaa olla mahdollinen yhä harvemmalle. Se kaventaisi merkittävästi tasa-arvoa.
Siksi luokkamatkoista ei kannata säästää.
Oras Tynkkynen
Kirjoittaja toimi Vihreiden kansanedustajana vuodet 2004-15.