Minut Pariisiin tuonut kansainvälinen energiatehokkuuskonferenssi alkoi maanantaina iltapäivällä. Tai oikeastaan se alkoi jo aamulla, mutta esikonferenssiosiosta rahastettiin erikseen, joten jätin sen väliin.
Odotin Palais des Congrèsiltä mahtipontista rakennusta, mutta metro toi ensimmäisenä ostoskeskukseen. Paria kerrosta ylempänä alkoivat konferenssitilat.
Olin työpajassa ilmoitettuun aikaan. Niin kuin kansainvälisissä kokouksissa välillä, olin ensimmäinen paikalla.
Työpajan piti alustavan ohjelman mukaan käsitellä energiatehokkuutta IT-sektorilla. Se keskittyi kuitenkin vain tietokonekeskusten (data centre) energiankulutuksen seurantaan ja mittaamiseen.
Kolmen tunnin ajan. Koska samaan aikaan ei ollut muitakaan työpajoja, istua kökötin paikalla.
Sisällön voi tiivistää näin: Tietokonekeskukset kuluttavat paljon energiaa – usein eniten jäähdyttämiseen – mutta tehokkuutta voi parantaa reippaasti. Tähän tarvitaan yhteisiä ja luotettavia mittareita. Kaiken muun voivat kiinnostuneet lukea alan Green Grid -järjestön sivuilta.
Konferenssin avajaisistunnon avasi Schneider Electricin toimitusjohtaja Jean-Pascal Tricoire. Hän muistutti, että vaikka energian hinta on väliaikaisesti alhaalla, se tulee vääjäämättä taas nousemaan. Energiatehokkuus on välttämättömyys, ja sen edistämiseen tarvitaan kannustimia ja normiohjausta.
Kanadalaispoliitikko Lisa Raitt leveili puheenvuorossaan maansa saavutuksilla. Puhe olisi ollut uskottavampi, ellei Kanada olisi yksi maailman eniten energiaa kuluttavia ja ilmastoa kuormittavia maita, joka on epäonnistunut surkeasti Kioto-tavoitteen saavuttamisessa. Pidättelin tuhahduksiani.
Intialainen ex-ministeri Suresh Prabhu korosti tarvetta turvata energian saanti köyhille miljoonille. Intiassakin energiatehokkuuspotentiaali on neljänneksen luokkaa. Se realisoimalla välttyisi 40 miljardin investoinneilta energiantuotannossa.
Siemensin rakennuspuolen Johannes Milde painotti, että uudet rakennukset kannattaa rakentaa kerralla riittävän tehokkaiksi. Muuten kertaalleen rakennetut, melko tehokkaat talot joudutaan aikanaan remontoimaan kalliilla todella tehokkaiksi.
Puhekimaran päätti vanha tuttu, luxemburgilainen vihreä europarlamentaarikko Claude Turmes. Hän piti yhtenä EU:n uusiutuvadirektiivin onnistumisen syynä sitä, että tukena oli vahva teollisuudenala (joskin vastustajiakin tunnetusti löytyi). Energiatehokkuudelta vahva lobby puuttuu.
Energiatehokkuudesta vallitsee Clauden mukaan “tyhjä konsensus”: kaikki kannattavat periaatteessa, mutta juuri kukaan ei todellisuudessa tee töitä sen eteen. Teknisten innovaatioiden lisäksi tarvitaan sosiaalisia innovaatioita. Euroopassa pitäisi ottaa käyttöön Yhdysvalloissa käytetyt velvoitteet energian myyjille edistää asiakkaiden energiatehokkuutta.
Seuraava: Ti 28.4.: energiatehokkuuden kolme C:tä
Edellinen: Menomatka pe 24.– su 26.4.
Takaisin alkuun