Miksi haluan rakentaa uutta Suomea?

Vihreät julkisti itsenäisyyspäivän aattona eduskuntavaalikampanjan teemalla uusi Suomi. Kampanja-avaus on herättänyt vilkasta keskustelua ja myös tunteita. Hyvä niin – vaaleissa tarvitaan molempia.

Miksi uusi Suomi? Vanhassa Suomessa on paljon aihetta ylpeyteen — sukupuolten tasa-arvosta ilmaisiin kirjastoihin ja metsäenergian edelläkävijyydestä maailman parhaaseen peruskouluun.

Silti paljon riittää vielä tehtävää.

Suomi velkaantuu kovaa vauhtia ja hyvinvointiyhteiskunta on uhattuna. Vihreät haluaa vakaan talouden, jolla voidaan turvata hyvinvointipalvelut ja parantaa sosiaaliturvaa. Tarvitsemme viherkaulustyöpaikkoja, pienyrittäjiä ja perustulon.

Suomi tuottaa yhä liikaa päästöjä ja elää yli luonnonvarojen. Vihreät haluaa rakentaa vähäpäästöisen ja ekotehokkaan yhteiskunnan. Tarvitsemme ilmastolain, investointipaketin ratoihin, sähköautoja ja uusiutuvan energian pientuotantoa.

Suomessa kaikki eivät vieläkään ole yhdenvertaisia. Samaa sukupuolta olevat parit eivät voi mennä naimisiin eivätkä naiset saa samaa palkkaa. Tarvitsemme tasa-arvoisen avioliittolain, lisää isyysvapaita ja maahanmuuttajille reilut mahdollisuudet kotoutua Suomeen.

Vilkkaassa keskustelussa on pohdiskeltu, onko Suomen leijonan käyttäminen Vihreiltä kädenojennus vanhoillisille. Pikemminkin päinvastoin: olisi surullista, jos äärioikeistolaiset ja nationalistit voisivat omia suomalaisten yhteiset — ja monille rakkaat — tunnukset.

Osa keskustelijoista on epäillyt, että uusi Suomi –teema rikkoo samaa nimeä kantavan verkkolehden tekijänoikeuksia. Näin ei toki ole.

Havainnollista voi olla kuvitella, että jokin firma markkinoisi vettä tuotenimellä Puhdas Vesi. Tämä ei estäisi käyttämästä samoja suomen kielen yleissanoja kampanjassa puhtaan veden puolesta.

Jotkut ovat moittineet kampanjaa julkisuustempuksi, joka on vailla sisältöä. Minusta uuden Suomen manifesti kuvaa Vihreiden tavoittelemaa politiikan suuntaa.

Konkreettisia avauksia ja tavoitteita voi lukea poliittisesta ohjelmasta. Roppakaupalla lisää löytyy teemaohjelmista ja linjapapereista, joita Vihreillä lienee enemmän kuin millään muulla puolueella.

Onko Vihreiltä sitten uskottavaa puhua uudesta Suomesta, vaikka puolue on istunut neljä vuotta hallituksessa tässä nykyisessä Suomessa? Itse ajattelen niin, että esitämme vision asioista, joita haluamme seuraavalla vaalikaudella ajaa.

Nykyisellä hallituskaudella olemme saaneet paljon aikaan, seuraavalla haluamme tehdä vielä enemmän. Jos äänestäjät jakavat visiomme uudesta Suomesta, silloin saamme riittävän vahvan mandaatin toteuttaa visiota myös käytännössä.

Siksi kutsun sinut mukaan rakentamaan uutta Suomea.

2 Responses

  1. Onko perustulon leikkaus nuorilta tie kohti perustuloa ja uutta Suomea? Hienoja visioita mutta käytäntö näyttää olevan hieman toinen. Politiikka on tietysti vaikea taitolaji, lehmänkauppoja täytyy tehdä ja niin edelleen. Olisi hauska kuulla miten äänestit kyseisessä käsittelyssä. Miten perustelet vihreiden nykyistä linjaa ja perustulon leikkaamista?

  2. Oras on tällä hetkellä Cancunissa YK:n ilmastoneuvotteluissa, joten hän ei ehkä ehdi vastaamaan tällä viikolla.

    Leikkuria on sovellettu monissa kunnissa jo aiemmin, mutta vaihtelevasti eri puolilla maata. Nyt leikkuri pyritään määrittelemään laissa, ja siinä nimenomaan vasta viimesijaiseksi keinoksi, jota ennen nuorta on tuettava muilla tavoin. Samaan aikaan nuorten työpajatoimintaa on lisätty. Leikkuria harkittaessa on lakiesityksen mukaan myös tarkasteltava kokonaisuutta niin, ettei synny kohtuuttomuuksia.

    Tällä hetkellä Suomen lainsäädännössä on jo eduskunnan hyväksymä vastaava leikkuri käytössä työmarkkinatuessa. Niin kauan kun leikkuri on käytössä työmarkkinatuessa, sitä pitää johdonmukaisuuden vuoksi soveltaa myös toimeentulotuessa, jotta tuo laki palvelisi tarkoitustaan.

    Leikkuri pitäisi poistaa työmarkkinatuesta, sillä se tiputtaa nuoria työvoimapalveluiden piiristä. Mahdollinen sanktioiminen tapahtuisi sitten kuten kaikilla muillakin työnhakijoilla. Leikkurin muutos on nyt vireillä eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

    Leikkuri oli yksi osa SATA-komitean esityspakettia, jossa sovittiin myös monia perusturvaa vahvistavia muutoksia, kuten takuueläkkeen, useimpien perusturvaetuuksien sitomisen indeksiin, puolison tarveharkinnan loiventamisen työmarkkinatuessa. Ei liene kenellekään yllätys, että esityspaketti olisi kokonaisuutena voinut olla toisenlainen, jos Vihreät olisi saanut siihen aivan kaikki tavoitteensa läpi. Neljällätoista kansanedustajalla päästiin nyt tällaiseen ratkaisuun.

    Lisää:
    http://www.soininvaara.fi/2010/12/05/mita-eduskunnan-pitaisi-tehda-alle-25-vuotiaille-koulutusta-valtteleville-nuorille/
    http://www.soininvaara.fi/2010/12/03/toimeentulotuen-leikkaus-nuorilta/

    Heikki Korpela
    avustaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *