Julkaistu aiemmin Pyöräilykuntien verkoston sivuilla.
Kansanedustaja Oras Tynkkynen on nimetty Vuoden pyöräilijäksi. Perusteluna valinnalle ovat aktiivinen arkipyöräilyharrastus, toimiminen esimerkkinä kestävän liikkumiskulttuurin puolesta sekä ilmastopoliittiset teot, jotka osaltaan edistävät pyöräilyn nousua merkittävänä ja päästöttömänä tulevaisuuden liikennemuotona.
”Valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana arvostan pyöräilyä yhtenä lupaavana tapana vähentää liikenteen päästöjä,” Tynkkynen sanoo. ”Rohkaisevat esimerkit sekä Suomesta vaikkapa Oulusta että muualta Euroopasta osoittavat, että satsaamalla pyöräilyoloihin ja kannustamalla ihmisiä siirtymään pyörän käyttöön voidaan saada melko suuria muutoksia aikaan. Näin vähenevät päästöt, ruuhkat ja melu, ihmiset säästävät rahaa ja vielä terveydentilakin kohenee. Harvalla konstilla saadaan kerralla yhtä paljon yhteiskunnallisia hyötyjä!”
”Olen tottunut liikkumaan pyörällä varhaislapsuudesta saakka”, Tynkkynen kertoo. ”Päiväkotiin minut vietiin pyörän tarakalla, ja ison osan vuodesta kuljin Jyväskylässä koulumatkat pyörällä. Suurin innoittaja on ollut äitini, joka vielä yli kuusikymppisenäkin pyöräilee työmatkansa kesät talvet.”
Tynkkynen ei ole periaatteellisista syistä halunnut hankkia ajokorttia, joten pyörää tulee käytettyä paljon. Kotona Tampereella hänellä on kolme käytettyä pyörää – sekä vieraiden että varkauksien varalle. Jyväskylässä Tynkkysellä on pyörä, jolla hän sukkuloi rautatieaseman ja vanhempiensa kotien väliä.
Vuoden pyöräilijä on tullut tutuksi myös innokkaana taittopyörän käyttäjänä. ”Helsingissä minulla on taittopyörä, jota säilytän eduskunnassa työpöydän alla. Sillä kuljen asiointimatkoja lähinnä kuivan kelin aikaan,” Tynkkynen kertoo. ”Helsingissä joukkoliikenne toimii niin hyvin, että huonolla säällä se vetää pitemmän korren.”
”Käytän taittopyörää myös silloin, kun joukkoliikennepysäkiltä on pitkä matka kohteeseen. Esimerkiksi käydessäni luennoimassa Helsingin yliopiston biologisella asemalla Lammilla poljin pyörällä asemalle, kuljin junalla Lahteen, poljin asemalta bussipysäkille, matkustin bussilla Lammille ja lopuksi vielä poljin pysäkiltä pari kilometriä perille. Näin vältyin taksin käytöltä tai aikaa vieviltä kävelymatkoilta,” Tynkkynen kuvailee taittopyöräilijän arkea.
Aiemmin Vuoden pyöräilijöiksi on valittu Esko Riihelä 1996, Jorma Palo 1997, Claes Andersson 1998, Satu Hassi 1999, Jukka Rintala 2000, Petri Linna 2003, Seija Väre 2004, Marjatta Uusitalo 2005, Esko Meriluoto 2006, Mikko ”Peltsi” Peltola 2007, Osmo Soininvaara 2008 ja Hannu-Pekka Björkman 2010.
Vuoden pyöräilijän nimeää Suomi pyöräilee –yhteistyötoimikunta, jossa ovat mukana Pyöräilykuntien verkosto ry, Suomen Pyöräilyunioni ry, liikenne- ja viestintäministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Liikenneturva, Helsingin Polkupyöräilijät ry, Suomen Retkeilymajajärjestö ry, Suomen Latu ry, Helsingin kaupunki, Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto ry, Invalidiliitto ry, Suomen Polkupyöräteollisuusyhdistys ry, Helkama Velox Oy, Tunturi Hellberg Oy sekä Urheilu- ja vapaa-aikatukkuliikkeet ry.
Vuoden pyöräilijä 2010 –diplomi, pyöräilykypärä ja lahjakortti polkupyöräliikkeeseen luovutetaan Oras Tynkkyselle tiistaina 11.5. klo 11.40 Pyörällä töihin –päivän tiedotustilaisuudessa Hub Helsingin tiloissa (Aleksanterinkatu 16-18) Mahdollisuus haastatteluihin klo 11.40.-12.10 Hub Helsingissä.
Tunnustuksen luovuttavat Suomi Pyöräilee –työvaliokunnan puheenjohtaja Antero Naskila sekä Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.
Lisätietoja:
Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry
matti.hirvonen@poljin.fi, puh. (09) 771 2282 / 040 419 4555
www.poljin.fi / www.pyöräillensuomessa.fi
One Response
Oikeaan paikkaan meni nimitys, onnea!