Kasvavasta podcasttarjonnasta voi välillä olla vaikea seuloa helmiä. Siksi olen koonnut omat ilmasto- ja energia-aiheiset löytöni virikkeeksi.
Hyvän sään aikana on ilmeinen valinta jo siksi, että se on yksi harvoja suomenkielisiä ilmastopodcastejä. Tampereen yliopiston toimittajaopiskelijoiden jaksot ovat tyyliltään vaihtelevia ja välillä rosoisiakin, mutta niistä heijastuu innostus sukeltaa haastavaan aiheeseen journalistisesti kunnianhimoisesti.
Tulevaisuus hanskassa on omassa sarjassaan kerronnallisen ja draamaa hyödyntävän otteen ansiosta. Podcast on vahvasti tekijänsä eli toimittaja Jari Hanskan kuuloinen unohtamatta kuitenkaan vakavaa asiaa.
Long Playn podcast haastaa kotimaisia talousasiantuntijoita siitä, miksi ilmastokriisi on sivuutettu. Jaksojen vahvuus on journalismille melko harvinaisessa yhdistelmässä: toimittaja Riikka Suominen sekä tuntee aiheen että suhtautuu siihen intohimoisesti.
Ruotsalainen Klimatpodden omistaa kunkin pitkän jakson keskustelulle yhden ilmastohenkilön kanssa. Päällimmäinen tunnelma sarjan kuuntelemisesta on se, miten paljon teräviä ilmastoajattelijoita länsinaapurista löytyy.
Ruotsin yleisradion ympäristöpodcast Klotet käsittelee laajaa kirjoa kestävyysaiheita, mutta ilmasto ja energia ovat itseoikeutetusti usein mukana. Mainioiden asiantuntijoiden ohella arvostan toimittajien ammattitaitoa tulkata monimutkaisia kysymyksiä tavalla, joka aukeaa myös perehtymättömälle.
Interchange ja sen sisarpodcast Energy Gang lähestyvät kestävän energian markkinoita, teknologiaa ja politiikkaa yhdysvaltalaisesta näkökulmasta. Ensin mainittu paneutuu kulloiseenkin aiheeseen – tai ihmiseen – perusteellisesti, kun taas jälkimmäisessä on makasiinimainen rakenne.
Aloin kuunnella Nature-tiedelehden toimittajan pyörittämää Forecastiä kuullakseni perusteellisia juttuja ilmastotutkimuksen eri osa-alueista. Miltei kiinnostavammaksi osoittautui kuitenkin se, miten kirjavia henkilöhistorioita tutkijoilla on taustalla.
Valot päälle! jatkaa samannimisen kirjan tehtävää avata energia-asioita ymmärrettävästi – jopa siinä määrin, että osa jaksoista on itse asiassa kirjan lukuja ääneen luettuna. Podcast sopii kaikille energiasta ja ilmastosta kiinnostuneille tavallisille suomalaisille.
Itselleni antoisin ilmastopodcast on kuitenkin Outrage and Optimism. Siinä Pariisin sopimuksen äitinä tunnettu Christiana Figueres jututtaa huippuvieraita ympäri maailmaa ja käsittelee ajankohtaisia ilmastokysymyksiä terävästi, näkemyksellisesti – ja usein myös hyvin hauskasti.
Oras Tynkkynen
Päivitetty 22.3.2020: lisätty Valot päälle! ja Outrage & Optimism
Päivitetty 13.3.2022: lisätty Long Playn podcast