Viime kuussa maanjäristys ja tsunami runtelivat Fukushiman ydinvoimalaa Japanissa. Säteilyä vapautui ympäristöön, voimala tuhoutui lopullisesti ja kustannukset voivat nousta jopa kymmeniin miljardeihin euroihin.
Juuri samanlaista onnettomuutta ei voi Suomessa tapahtua jo siksi, että Itämerellä ei esiinny rajuja tsunameja. Japanin traagiset tapahtumat muistuttavat kuitenkin siitä, että ydinvoimaan liittyy aina suuronnettomuuden riski – toisin kuin kestävissä vaihtoehdoissa.
Suomen reaktoreita eivät siis uhkaa tsunamit. Kuitenkin esimerkiksi öljyonnettomuus Suomenlahdella voisi vaarantaa jäähdytysveden saannin Loviisan ydinvoimalassa.
Terrorismikaan ei ole nykyoloissa suuri uhka. Mutta kuka tietää, miten Suomen turvallisuustilanne muuttuu vuoteen 2080 – siis siihen asti kuin uusien ydinvoimaloiden on suunniteltu toimivan.
Keskusta ja SDP näyttävät jatkavan matkaa vaaleihin ydinvoiman suhteen sammutetuin lyhdyin. Mari Kiviniemi ja Jutta Urpilainen eivät ole saaneet kakistettua selvää kantaa ydinvoiman lisärakentamiseen seuraavalla hallituskaudella.
Puheenjohtajat ovat tyytyneet toistamaan, etteivät he halua ratkaista mahdollista uutta ydinvoimalupaa hallitusohjelmassa. Mutta mikä on heidän puolueidensa kanta itse asiaan, lisäydinvoimaan?
Kysymykseen pitäisi osata vastata kyllä tai ei. Äänestäjillä on oikeus tietää vastaus.
Vihreät on ainoa puolue, joka on yksimielisesti ja johdonmukaisesti vastustanut ydinvoiman lisärakentamista kaikissa vaiheissa – ja vastustaa edelleen. Vihreät on myös ainoa puolue, joka on esittänyt uskottavan vaihtoehdon lisäydinvoimalle.
Ydinvoiman lisärakentamisesta päätetään lopulta eduskunnassa. Siksi eduskuntavaalit ovat ainoa kansanäänestys ydinvoimasta.
Vaaleissa ratkaistaan, päättääkö Suomi antaa luvan rakentaa vielä kahdeksaskin ydinvoimala. Äänestäjät ratkaisevat nyt, satsaammeko kansakuntana edelleen moniongelmaiseen riskienergiaan, joka perustuu ulkomaiseen teknologiaan, työvoimaan ja polttoaineeseen.
Onneksi voimme myös valita toisin. Voimme päättää rakentaa Suomesta kestävän energian edelläkävijän. Voimme satsata kunnianhimoisesti energiatehokkuuden parantamiseen, energiansäästöön ja kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan.
Oras Tynkkynen