Suomen Kuvalehti julkaisi hiljattain kartan, jonka väitettiin kuvaavan hallituksen kaavailuja uudeksi kuntarakenteeksi. Kuntauudistusta valmisteleva valtiovarainministeriö kiirehti kiistämään tiedon ja muistutti, että valmistelu on vielä kesken.
Kiinnostava kartta on joka tapauksessa. Siinä Suomi on jaettu nykyisten 336:n sijaan noin 70 kuntaan. Pirkanmaalla kuntia olisi enää viisi, ja uusi Tampere ulottuisi Juupajoelta Vesilahdelle.
Kuntaremontti tulee tarpeeseen. Kuntarakennetta pitää päivittää, jotta palvelut ja niiden tarvitsema rahoitus voidaan turvata myös tulevaisuudessa.
Vielä nykyään aivan liian usein asuntojen rakentaminen ja joukkoliikenne pysähtyvät kuntarajalle. Liian iso osa päätöksenteosta on siirretty hallintohimmeleihin, etäälle äänestäjien valitsemista edustajista. Liian monen ihmisen arkea hankaloittaa se, että lähin palvelu sattuu olemaan naapurikunnan puolella.
Vihreät haluaa lähidemokratiaa ja -palveluita, ei lähibyrokratiaa. Vaakunoita ja kunnanjohtajien työpaikkoja tärkeämpää on kuntalaisten sujuva arki ja mahdollisuus vaikuttaa omaan lähiympäristöön.
Hallituksen kuntauudistusta valmistellaan työssäkäyntialueiden pohjalta. Näin uudet kunnat syntyisivät niille alueille, joilla ihmiset muutenkin nykyään liikkuvat. Kokoomuksen Jan Vapaavuori on puhunut hauskasti myös yössäkäyntialueista seudun ihmisten suosimien yömenopaikkojen mukaan.
Työssä- tai yössäkäyntialueista muodostuvat kunnat voivat olla toimiva ratkaisu monissa osissa maata. Yksi malli ei kuitenkaan sovi koko Suomeen.
Tampereen seudulla kannattaa harkita myös aluekuntamallia. Siinä nykyiset kunnat Pirkkalasta Ylöjärvelle säilyvät vastuullisina lähipalveluista ja paikallisesta kaavoituksesta. Seudun kunnat kokoava aluekunta vastaa puolestaan asioista, joista on luonteva päättää alueellisesti: joukkoliikenteestä, sairaanhoidosta, toisen asteen koulutuksesta ja sen sellaisista.
Näyttää lopullinen kuntakartta miltä tahansa, pitää päätöksentekoa viedä lähemmäs kansalaisia. Jo nykyinen 213 000 asukkaan Tampere on moniin päätöksiin aivan liian iso. Esimerkiksi Hervannalla ja Teisko-Aitolahdella voisi olla kaupunginosavaltuusto, joka päättäisi suoraan paikallisista asioista.
Oras Tynkkynen