Edellinen hallitus laati yhden arvion mukaan noin sata strategiaa. Ajatus taustalla on kaunis.
Strategioilla linjataan tavoiteltua suuntaa ja päätetään sitä kohti johtavista toimenpiteistä. Sitten vain ryhdytään hommiin ja kas, Suomi on taas himpun verran parempi maa.
Usein todellisuus jää kuitenkin kauas ihanteesta.
Ylityöllistetyt virkahenkilöt puurtavat tuottaakseen isoja paperinippuja, joita lukee vain ani harva. Päätöksentekijät turtuvat strategiaähkyyn, eikä puoliakaan hyväksytyistä linjauksista muisteta tai tiedetä. Hyväksymisen jälkeen strategiat pölyttyvät hyllyillä, ja toimeenpano laiminlyödään.
Strategian laatiminen on usein samanlainen korviketoiminto kuin selvityshenkilön nimittäminen tai työryhmän asettaminen. Kun kimpaantunut kansalainen tenttaa hallitukselta toimia, voi ministeri vastata, että juuri on valmisteilla strategia.
Strategioitakin tarvitaan, mutta määrä ei korvaa laatua. Kannattaa tehdä mieluummin vähemmän strategioita perusteellisesti kansalaisia kuullen ja toimeenpanoon satsaten kuin tehtailla paperia toisensa perään.
Mahtipontisista ohjelmista painopistettä tulee myös siirtää käytännön tekemiseen. Yksi avain voi olla malli, jota kutsutaan kokeiluyhteiskunnaksi.
Kokeiluyhteiskunnassa tunnustetaan, ettei komitea pysty suunnittelemaan täydellistä kamelia. Merkittävää yhteiskunnallista ongelmaa ei kannata haudata vuosiksi työryhmään, vaan lähdetään oppimaan yrityksen ja erehdyksen kautta.
Hyvä tapa on käynnistää kokeilu, jolla testataan jotain ratkaisua – työllistämistä, joukkoliikennelippua, kielten opetusta tai melkein mitä tahansa. Tuloksia seurataan ja arvioidaan tarkkaan. Jos hanke näyttää menevän pipariksi, korjataan suuntaa heti matkan varrella eikä vasta vuosien jälkeen.
Kokeilujen luonteeseen kuuluu se, että aina ei voi onnistua. Sekin voi olla arvokas tieto; tätä konstia ei ainakaan kannata ottaa käyttöön. Keksitään siis jotain parempaa.
Kokeiluilla tuloksia saadaan kuitenkin välittömästi ja lupaavilta kuulostavat ideat koetellaan käytännössä. Kun jotkin ratkaisut osoittautuvat toimiviksi, ne voidaan ottaa ripeästi käyttöön koko maassa.
Vinhaa vauhtia muuttuvassa maailmassa menestyäkseen Suomen täytyy olla aiempaa notkeampi. Siis enemmän kokeiluja, vähemmän strategioita.
Oras Tynkkynen