Kokoomuksen puoluekokous päätti tänään äänestyksessä selvin luvuin asettua tukemaan sukupuolineutraalia avioliittolakia. Jo aiemmin kokoomuksen puoluehallitus oli puoltanut tasa-arvoista avioliittoa, mutta nyt myös puoluekokouksen enemmistö asettui sen kannalle.
Kokoomuksen päätös on tuorein merkki siitä, että Suomi on valmis ottamaan seuraavan askeleen ihmisten yhdenvertaisuuden tiellä. Vähän aiemmin vastaava aloite sukupuolineutraalista avioliittolaista meni läpi SDP:n puoluekokouksessa.
Nykyään naimisiin voivat mennä eri sukupuolta olevat parit, mutta samaa sukupuolta olevat parit joutuvat tyytymään rekisteröityyn parisuhteeseen. Rekisteröidyssä parisuhteessa ei ole kaikkia samoja oikeuksia ja velvollisuuksia kuin avioliitossa. Rekisteröidyt parit eivät esimerkiksi saa automaattisesti oikeutta yhteiseen sukunimeen eivätkä voi adoptoida lasta.
Suurin ongelma on kuitenkin periaatteellinen. Nykykäytäntö merkitsee eräänlaista parisuhde-apartheidia, ihmisten eriarvoistamista puolison sukupuolen perusteella.
Vihreät on jo pitkään ajanut tasa-arvoista avioliittolakia, ja tavoite on vahvistettu kerta toisensa jälkeen puolueen ohjelmissa. Olen itse jättänyt tasa-arvoisesta avioliittolaista kaksi lakialoitetta, ensimmäisen jo vuonna 2006.
Vihreät toivottavat kokoomuksen lämpimästi tervetulleeksi tasa-arvoista avioliittolakia kannattavien puolueiden joukkoon. Puoluekokouksen ilahduttava päätös parantaa yhteistyönäkymiä nykyaikaisten ja liberaalien puolueiden välillä.
Tasa-arvoista avioliittolakia kannattaa nyt viidestä suurimmasta puolueesta neljä: kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Seuraavaan hallitusohjelmaan on siis hyvin realistista saada läpi vaatimus avioliittolain uudistamisesta.
Kysymysmerkkejäkin on. Onko keskusta valmis tukemaan ihmisten yhdenvertaisuutta? Ja voiko perussuomalaisten mahdollinen nousu hallitukseen torpata yhtäläisten oikeuksien vahvistamisen?