Julkaistu alun perin Vihreiden sivuilla, josta löytyvät myös tilaisuuden esitysmateriaalit.
Hallituksen uusiutuvan energian paketissa uusiutuvien osuus loppukäytöstä on 38 prosenttia vuonna 2020. Paketti on merkittävä lisäys uusiutuvan energian hyödyntämiseen Suomessa ja Vihreät tukevat sitä. Ydinvoiman merkittävä lisääminen on yhteensopimaton hallituksen suuren uusiutuvan energian paketin kanssa. Vihreiden mielestä tähtäimenä tulee olla kaiken energian tuottaminen uusiutuvilla tulevaisuudessa.
– Vihreiden pitkän aikavälin visio on, että tulevaisuudessa kaikki energia voidaan tuottaa uusiutuvilla. Harkittu siirtymä kohti 100-prosenttisesti uusiutuviin pohjautuvaa energiamallia edellyttää, ettei ydinvoimaa rakenneta lisää. Uusiutuvien edistämisen on oltava jatkumo; pian on mietittävä, miten uusiutuvien edistämisessä edetään 2020-luvun jälkeen, ja silloin on oltava pohja jo rakennettuna, kansanedustaja Timo Juurikkala sanoi Vihreiden uusiutuva-aamiaisella.
Kun eduskunta tekee päätöksen joko ydinvoiman lisärakentamisen puolesta tai sitä vastaan, kyse on suuresta linjavalinnasta; Suomi valitsee joko uusiutuva- tai ydinvoimapohjaisen energiapolitiikan tien.
Vihreiden mielestä suuren linjavalinnan tulisi perustua uusiutuviin.
– Suurin osa kansanedustajista on kanssamme samaa mieltä; edes innokkaimmat ydinvoiman kannattajat eivät ole sitä mieltä, että ydinvoima olisi mikään ikuinen ratkaisu, vaan sitä pidetään siirtymäkauden valintana. Kyse on siitä, milloin kukakin haluaa siirtymäajan päättyvän. Meidän mielestämme nyt on hyvä tilaisuus tehdä päätös siirtymäajan lopettamisesta, Juurikkala totesi.
Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen totesi, että useiden selvitysten mukaan jopa täysin uusiutuva energiatalous Euroopassa näyttää mahdolliselta. Näiden selvitysten perusteella uusiutuvien osuuden kasvattaminen lisäisi investointikustannuksia.
– Invetointikustannukset sähkön tuotantoon voisivat yli tuplaantua keskipitkällä aikavälillä. Sähkön hinta nousisi alkuun jonkun verran, mutta nousu jäisi todennäköisesti maltilliseksi ja ero supistuisi ajan kuluessa, Tynkkynen sanoi.
Investointikustannusten vastapainoksi saisimme huomattavia säästöjä ja yhteiskunnallisia hyötyjä.
– Ilmastopäästöt laskisivat nollaan ja tuontiriippuvuus vähenisi. Uusiutuvateollisuuden arvion mukaan säästöt polttoainekuluissa nousisivat satoihin miljardeihin ja ala voisi vuonna 2050 työllistää yli kuusi miljoonaa ihmistä. Siksi uusiutuvan energiatalouden rakentaminen olisi selvityksen mukaan yhteiskunnallisesti kannattava investointi, Tynkkynen totesi.
Tynkkynen on talousvaliokunnan ja Juurikkala ympäristövaliokunnan jäsen. Tynkkynen ja Juurikkala esittivät aamiaistilaisuudessa arvioita siitä, minkälainen potentiaali uusiutuvilla energiamuodoilla voi olla Suomessa sekä kansainvälisesti.