Tapahtumien keskellä on joskus vaikea huomata, että jotain merkittävää on tapahtunut. Tällä viikolla niin saattaa käydä.
Kuinka moni suomalainen pani merkille, että eilen järjestettiin yli 2 000 tapahtumaa 128 maassa ympäri maailmaa? Tarkoituksena oli herätellä päättäjiä ilmastonsuojelun kiireellisyydestä. Mielikuvituksellisiin tapahtumiin kuului mm. ihmisistä muodostettu tiimalasi New Yorkissa.
Tänään noin sadan maan valtiojohtajat kokoontuvat YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin kutsusta keskustelemaan ilmastonsuojelusta. Huippukokouksen tavoitteena on luoda poliittista tahtoa ja tasoittaa tietä kohti onnistunutta kansainvälistä ilmastosopimusta.
Tänään järjestetään myös Age of Stupidin globaali ensi-ilta. Vuoteen 2055 sijoittuva elokuva esittää yksinkertaisen kysymyksen: miksi emme toimineet ilmastonmuutoksen torjumiseksi silloin, kun se vielä oli mahdollista.
Poikkeuksellista elokuvassa on tapa, jolla se toteutettiin: kansalaiset ja ryhmät jääkiekkojoukkueesta naisten terveyskeskukseen keräsivät puoli miljoonaa puntaa hankkeen rahoittamiseksi. Ja nyt vuosien jälkeen noin miljoona ihmistä kokoontuu ensi-iltaan yli 60 maassa.
Jotain näyttää siis nytkähtäneen liikkeelle. Tahto ilmastokriisin välttämiseksi näyttää olevan vahvistumassa.
Yhä useammat kansalaiset vaativat päättäjiltä välittömiä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ja yhä useammat poliittiset johtajat vastaavat sitoutumalla edistysaskeliin.
Samaan aikaan tuhansien ilmastotapahtumien kanssa eilen New Yorkissa kokoontuivat myös ilmastonmuutoksen uhkaamien pienten saarivaltioiden johtajat. Yksi näistä maista, piskuinen Malediivit, on jo päättänyt siirtyä hiilineutraaliksi.
Kööpenhaminan ilmastokokoukseen varauduttaessa kannattaa muistaa maan presidentin Mohamed Nasheedin sanat. Hänen mukaansa edes Malediivien kunnianhimoinen tavoite hiilineutraaliudesta ei välttämättä ole tarpeeksi. Mutta vähintään ”voimme kuolla tietäen, että toimimme oikein”.
Toivon, että myös me muut voimme vuosien päästä todeta yrittäneemme parhaamme, jotta Kööpenhaminassa saavutettaisiin läpimurto ilmastokriisin torjumisessa.
Julkaistu 22.9.2009 Vihreässä blogissa.