Norjan eläinlääkäriliitto esitti viime kuussa turkistarhauksen lopettamista. Eläinlääkärit katsovat, etteivät petoeläimet voi elää pienissä häkeissä luontaisten taipumustensa mukaisesti.
Eläinlääkärit ovat oikeassa. Eläinten häkkikasvatus on eettisesti kestämätöntä. Turkistarhaus myös kuormittaa ympäristöä merkittävästi.
Siksi nykymuotoisesta eläinten häkkitarhauksesta on luovuttava vaiheittain myös Suomessa. Siirtymäkauden aikana turkiseläinten hyvinvointia pitää parantaa takaamalla eläimille mm. makuuhyllyt, kuivia pehkuja ja suoja sään vaihteluilta.
Turkistarhaus on kielletty eläinoikeussyistä jo monissa Euroopan maissa. Viimeksi kesällä Tanska kielsi kettujen tarhauksen.
Hollannin parlamentti puolestaan laajensi kettu- ja chinchillatarhausta koskevat kiellot koskemaan myös minkkien tarhaamista. Tähän asti Hollanti on ollut maailman kolmanneksi suurin minkkien kasvattaja. Aiemmin turkistarhauksen ovat kieltäneet Iso-Britannia, Itävalta, Kroatia ja Sveitsi.
Suomessa turkistarhojen määrä on pudonnut 80-luvulta noin neljäsosaan. Toisin sanoen toimintansa on lopettanut jo kolminkertainen määrä tarhoja verrattuna siihen, miten tarhauksen kieltäminen tästä eteenpäin vaikuttaisi.
Eläköityminen vähentää tarhaajien määrää entisestään. Monille turkistarhaus on myös sivuelinkeino, mikä helpottaa alan vaihtoa jonkin verran.
Yhteiskunnankin on tultava vastaan. Turkistarhaajille on tarjottava koulutusta ja tukea uuden elinkeinon käyntiin saamiseksi.
Oras Tynkkynen