Toimiva demokratia on muutakin kuin vapaita vaaleja.
Punnittu päätöksenteko ja päätösten valvonta edellyttävät riippumatonta asiantuntemusta ja haukansilmäisiä joukkoviestimiä.
Viime aikoina Suomessa on esitetty huolia molempien toteutumisesta.
VTT:n tutkija Jari Ihonen joutui kesällä työnantajansa puhutteluun, koska oli vastannut eduskunnan henkilökohtaiseen kutsuun tulla kuultavaksi asiantuntijana. Valiokunnassa Ihonen korosti puhuvansa henkilökohtaisessa ominaisuudessaan ja pohdiskeli tutkijamaiseen tapaan energiaratkaisujen vaikutuksia ottamatta voimakasta kantaa.
Kiistan voisi ehkä sivuuttaa olankohautuksella, jos se olisi säännön vahvistava poikkeus. Poikkeuksellisinta ei kuitenkaan ole niinkään yritys tukkia tutkijan suu kuin Ihosen rohkeus tuoda tapaus julki työpaikan menettämisen uhalla.
Esimerkiksi edelliskaudella ympäristövaliokunta kutsui nimeltä tietyn VTT:n tutkijan kuultavaksi. VTT lähetti kuitenkin hänen sijastaan omat, aivan muut edustajat.
Viime aikoina on julkisuudessa puitu myös YLEn päätöstä olla jatkamatta Moskovan-kirjeenvaihtajansa Antero Eerolan työsuhdetta. YLE perustelee päätöstä Eerolalta varastetuilla tietokoneilla, Eerola itse epäilee syyksi kokoomuksen painostusta.
Sana vastaan sana -kiistoissa poliitikkojen on epäviisasta ryhtyä erotuomareiksi. Silti jo perusteltu epäilys siitä, että YLE olisi antanut periksi poliittisen painostuksen edessä, herättää huolta. Toivottavasti toimituksen johto pystyy sen hälventämään.
Vihreän oikeusministerin Tuija Braxin johdolla Suomessa on toteutettu historialliset vaalijärjestelmän ja -rahoituksen uudistukset. Ne vahvistavat kansanvaltaa merkittävästi.
Seuraavaksi tarvitaan toimia demokratian muiden elementtien tukemiseksi. Eduskunnan oikeus kuulla haluamiaan asiantuntijoita ulkopuolisen sitä estämättä tulee taata. Valtion rahoittamien tutkimuslaitosten työsopimuksista tulee poistaa liikesalaisuuksiin liittymättömät suukapulalausekkeet – rahoituksen pois vetämisen uhalla.
Myös median vapautta tarttua yhteiskunnallisesti merkittäviin teemoihin pitää puolustaa. Yritykset kaventaa toimittajien lähdesuojaa on torjuttava.
Ja jos joku todella on painostanut YLEä vaientamaan toimittajan, silloin työsuhteen kuuluukin päättyä – mutta jollakulla muulla kuin kiistan keskiössä olevalla toimittajalla.
Oras Tynkkynen
Kirjoittaja on Vihreiden varapuheenjohtaja ja kansanedustaja, joka työskenteli YLEn radiouutisissa ennen eduskuntaan nousua.