Ministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi hiljattain Energiauutisten haastattelussa haluavansa energiapolitiikkaa, joka toimii ilman tukia. Tavoite on kannatettava.
Aivan liian iso osa energiataloudesta perustuu nykyään erilaisiin tukiaisiin. Vanhentuneet ja ylimitoitetut energiatuet kuormittavat valtiontaloutta ja vääristävät kilpailua markkinoilla.
Kalleimmat tuet ovat niin epäsuoria, että niitä ei budjettikirjasta löydy. Siksi ne pääsevät helposti lipsahtamaan poliitikolta ohi.
Valtio käyttää taantuman keskelläkin erilaisiin ympäristölle haitallisiin tukiin yhteensä kolmisen miljardia euroa vuosittain. Valtaosa potista uppoaa juuri energiaan, ennen kaikkea verotukiin polttoaineiden ja sähkön kulutukselle.
Jos ydinvoimalassa tapahtuu laaja onnettomuus, vakuutus kattaa kustannukset vain tiettyyn rajaan asti. Ydinvoimayhtiön osakkaat voivat päästä kuin koira veräjästä, ja loppulasku uhkaa jäädä veronmaksajille.
Vastaavasti fossiiliteollisuus maksaa vain murto-osan ihmisille ja ympäristölle aiheuttamistaan kustannuksista. Esimerkiksi hiilivoimalat pulittavat sähköntuotannon ilmastopäästöistä nykyään seitsemän euroa tonnilta. Päästöjen haitat ovat kuitenkin moninkertaiset, useiden arvioiden mukaan jopa 50–100 euroa tonnilta.
Jos energiatuista pääsääntöisesti luovutaan, saavat eri energiamuodot kilpailla markkinoilla reilummin. Uusiutuvaa energiaa joudutaan tukemaan vain niin kauan kuin vanha ja haitallinen energiantuotanto kahmii suoria ja epäsuoria tukia moninkertaiset määrät.
Iso tukiremontti pitää kuitenkin toteuttaa harkitusti. Uudistukseen kannattaa hakea malli, joka korvaa menetyksiä pienituloisille ja turvaa teollisuuden kilpailukykyä. Pitkän aikavälin suunnitelma tukien karsimisesta antaa ihmisille ja yrityksille aikaa sopeutua muutokseen.
Demariministerin ehdotus nauttii toivottavasti koko SDP:n tukea. Kokoomus kannattanee markkinaehtoista kilpailua ja julkisten tukien karsimista. Keskustan ja perussuomalaisten olettaisi puolestaan innostuvan kotimaisen energian voittokulusta, kun fossiiliset tuontipolttoaineet eivät nauti epäreilua kilpailuetua.
Puoluetoimistoilla hahmotellaan uutta hallitusohjelmaa näppäimistöt sauhuten. Energiapolitiikka ilman haitallisia tukia kannattaa nostaa seuraavan hallituksen strategiseksi tavoitteeksi.
Oras Tynkkynen
Kirjoittaja on Vihreiden väistyvä kansanedustaja Tampereelta.