Vihreä Lanka: Joka voi toteutua

Komissio julkaisi viime kuussa kohutun ilmasto- ja energiapaketin. Ehdotuksen mukaan Suomen pitää nostaa uusiutuvan energian osuus 38 %:iin.

Elinkeinoelämän keskusliiton Mikael Ohlström ehätti tuoreeltaan luonnehtimaan tavoitetta mahdottomaksi. Mitä se mahtoi tarkoittaa?

###

Suomen kielen perussanakirjan ensimmäinen määritelmä ”mahdottomalle” on ”joka ei voi toteutua”. Lukuisat tutkimukset kuitenkin osoittavat kerta toisensa jälkeen, että uusiutuvaa energiaa voidaan lisätä merkittävästi.

Silloisen kauppa- ja teollisuusministeriön tilaamassa raportissa todetaan, että biomassan käyttöä voitaisiin lisätä määrällä, joka vastaa noin kymmentä prosenttia energian kulutuksesta. Pöyryn selvityksen mukaan energiasektorin päästöt voitaisiin leikata lähes puoleen ilman lisäydinvoimaa.

Paljon riippuu energian kulutuksesta. Jos kulutus saadaan tasattua nykytasolle, päästään samalla uusiutuvan energian määrällä neljä prosenttiyksikköä korkeampaan osuuteen. Tavoitteesta huolestuneen teollisuuden kannattaakin vaatia kiivaasti lisätoimia energiatehokkuuden edistämiseksi.

###

EK ei siis voinut tarkoittaa mahdottomalla sellaista, joka ei voi toteutua. Ehkä EK:ssa haettiin sanakirjan toista määritelmää, ”mieletöntä”.

Mutta Suomen tavoitteet eivät ole myöskään mielettömiä. Ne vähentävät riippuvuuttamme tuontienergiasta, luovat työpaikkoja ja vauhdittavat kestävän teknologian vientiä.

Ihmiskunnan vakavimman uhkan laiminlyönti olisi mieletöntä, eivät tarmokkaat toimet sen torjumiseksi.

###

Mitä EK sitten oikein tarkoitti puhuessaan mahdottomasta? Sanakirja tarjoaa vielä yhden vaihtoehtoisen tulkinnan: ”tavaton”.

Ja tavattomia EU:n asettamat tavoitteet todella ovat. Ilmasto- ja energiapaketti on historiallinen ja ennennäkemätön harppaus kohti vähähiilistä yhteiskuntaa ja kestävää energiataloutta.

Se osoittaa todellista edelläkävijyyttä ja vastuunkantoa tulevaisuudesta. Suomen tavoite uusiutuvien lisäämisestä voi toteutua ja se tulee toteuttaa.

Voin lyödä EK:n kanssa 50 senttiä vetoa siitä, että Suomelle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa. Komission mukaan 50 senttiä on se lisähinta, jonka ilmastotalkoisiin osallistuminen päivässä keskivertosuomalaiselle maksaa.

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on vihreiden tamperelainen kansanedustaja ja valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *