Viikko alkoi ankaralla vilustumisella. Jouduin perumaan maanantailta lähes kaikki menoni, jotta tauti olisi talttunut ennen eduskunnan istuntokauden alkua. Lepo ja lämmin mustaherukkamehu auttoivat onneksi pahimpaan oloon.
Tiistaina matkustin tukkoisena eduskunnan syyskauden ensimmäiseen istuntoon. Päivällä tapasin eduskunnan Intia-ryhmän kanssa intialaisia parlamentaarikkoja ja aktivisteja. Intialaiset osallistuivat Suomessa viralliseen Helsinki-konferenssin ja sen rinnalla järjestettyyn kansalaisjärjestöjen demokratiafoorumiin.
Keskustelimme erityisesti maailman suurimpien demokratioiden, Intian ja EU:n, suhteista ja asemasta maailmanpolitiikassa. Esiin nousi tarve vahvistaa kansalaisyhteiskuntien välistä yhteydenpitoa mm. EU:n ja Intian välisten huippukokousten yhteydessä. Eduskunnan Intia-ryhmä yrittää pitää asiaa esillä.
Ennen täysistuntoa ehdin käydä Hufvudstadsbladetin kuvattavana. Istunnosta riensin Energia-lehden juhlapaneeliin väittelemään mm. Martti Tiurin ja teollisuuden edustajien kanssa. Puolustin Kioton pöytäkirjaa ensimmäisenä ja välttämättömänä askeleena ilmastonmuutoksen torjumisen tiellä sekä korostin uusiutuvien energianlähteiden mahdollisuuksia.
Keskiviikkoaamuna köröttelin bussilla Fortumin päämajaan Espoon Keilaniemeen. Fortumin hallintoneuvoston kokouksesta riensin talousvaliokuntaan ja sieltä edelleen Pasilaan energiamessuille. Vihreän Langan messuosastolla juttelin Tuulivoimayhdistyksen ja Motivan edustajien kanssa ajankohtaisista energia-asioista.
Keskiviikon täysistunnossa käsiteltiin ensimmäistä kertaa tekijänoikeuslain muutosta. Kuvaavaa oli, että monet keskittyivät puhumaan tunteella virsien tekijänoikeuskorvauksista sivuuttaen lakiehdotukseen sisältyvät tiedon omistus- ja käyttöoikeuteen liittyvät ongelmat.
Monille kansanedustajille internetiin, mp3:iin ja DVD:ihin liittyvä tekniikka tuntuu olevan vielä aika vierasta. Silti lailla vaikutetaan merkittävästi ihmisten mahdollisuuksiin käyttää näitä nykyään niin yleisiä välineitä.
Käytännössä uusi laki vahvistaa mediateollisuuden valtaa suhteessa kuluttajiin. Teollisuus voi esimerkiksi käytännössä sanella, missä ja millä tekniikalla kuluttaja voi ostamaansa kopiosuojattua cd-levyä käyttää. Kaiken kukkuraksi laki on niin monimutkainen, etteivät edes ministeriön omat virkahenkilöt tunnu aina tietävän, mitä se tarkoittaisi käytännössä. Lisätietoja lakiin liittyvistä epäselvyyksistä löytyy mm. EFFIn ja Jyrki JJ Kasvin www-sivuilta.
Illalla osallistuin Tampereella kaupunginvaltuuston lyhyeen kokoukseen. Keskustelua herätti lähinnä vain kaupunginvaltuuston ja eräiden lautakuntien johtosäännön muuttaminen. Muutokset siirtävät päätösvalmistelua valtuustolta lautakunnille ja virkahenkilöille sillä ajatuksella, että valtuusto keskittyisi enemmän strategisiin linjauksiin.
Yleensä tähän asti on käynyt tosin niin, että valtuusto on antanut valtaa pois ilman, että sen strateginen rooli olisi samalla olennaisesti vahvistunut. Virkahenkilöt hykertelevät varmaankin tyytyväisinä, kun saavat tykönään päättää isosta osasta kaupunkilaisten kannalta tärkeitä asioita.
Torstaina palasin Helsinkiin eduskuntaryhmän kokoukseen ja täysistuntoon. Eduskuntaryhmässä käsiteltiin vihreiden vaihtoehtobudjettia. Vastasin budjetin energia- ja ilmastopolitiikkaa sekä tutkimus- ja kehitysrahoitusta koskevista osioista.
Perjantain täysistunnossa äänestin Jyrki Kasvin innoittamana väärin tekijänoikeuslain kasettimaksua koskevasta muutosesityksestä. Lisää aiheesta täällä. Hupsista. En yleensäkään kannata mm. tyhjiltä cd-levyiltä perittävää kasettimaksua, ja erityisesti vastustan sen laajentamista tilanteessa, jossa laki rajoittaisi mahdollisuuksia kopioida aineistoa.
Istunnosta jatkoin Finlandia-talolle Helsinki-konferenssin päätösjuhlaan. Juhlapuheissa kehuttiin konferenssia, mutta vähän hämäräksi jäi, mitä se todellisuudessa saavutti.
Finlandia-talolta matkasin Pasilaan ensin nuorisovaltuustojen kymmenvuotisjuhlaan ja sitten vanhan koulukaverin haastateltavaksi harjoitustyötä varten. Kuvausta hieman hankaloitti se, ettei videokamerassa ollut kasettia, joten jouduimme palaamaan keskustaan kasettiostoksille.
Viikonlopun vietin Helsingissä työn ja juhlimisen merkeissä. Lauantaina kävin puoluetoimistolla puhumassa piiriväelle ilmasto- ja energiapoliittisesta vaikuttamisesta. Illalla Helsingin Seta juhli 15-vuotissyntymäpäiviään VR:n makasiineilla.
Sunnuntaiaamuna kampesin itseni reippaasti sängystä, sillä olin lupautunut alustamaan Ilmari-koulukiertäjähankkeen koulutuksessa. Ilmari vie nuoria kouluihin eri puolilla Suomea kertomaan ilmastonmuutoksesta. Tehtäväni oli innostaa koulukiertäjiä ja vakuuttaa, että ilmastonmuutokselle voidaan vielä tehdä paljon.