Maanantaina teknologia nousi vastarintaan. Ensin kannettava tietokone kieltäytyi käynnistymästä, ja hetkeä myöhemmin molemmat puhelimeni ryhtyivät tukilakkoon. Se siitä ubiikista tietoyhteiskunnasta. Laitteet tokenivat kuitenkin hetken vatkaamisen jälkeen.
Iltapäivällä kokoustin parturin jälkeen OP:n kanssa eduskuntavaaleista. Palaverin jälkeen siirryimme kaupungintalolle kuuntelemaan TAVASE-tekopohjavesihankkeen esittelyä. Tekopohjavesi on sinänsä fiksu ja käytössä koeteltu vaihtoehto pintaveden puhdistamiselle, mutta hankkeeseen liittyy vielä huolia ja riskejä. Kyselin, miten energian hinnan nousu vaikuttaa siihen, kuinka kannattavaa on kuljettaa melkein koko maakunnan jätevedet yhteen keskuspuhdistamoon. Illan päätteeksi istuin vihreän valtuustoryhmän kokouksessa.
Tiistaina osallistuin kolmeen valiokuntakokoukseen, sillä kävin myös työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa tuuraamassa Tarja Cronbergia. Valiokuntakokousten välillä käväisin vastaanottamassa kansalaisadressin, jossa vastustettiin naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoitoja. Delegaatiota johtanut evankelista siteerasi ahkerasti Raamattua ja kuvaili homoutta yhdeksi vaikeimmista seksuaalisista neurooseista. Vastasin, että homous poistettiin tautiluokituksesta jo vuonna 1981, joten tietoja kannattaisi vähän päivittää.
Täysistunnossa käsiteltiin taas kriisinhallintalakia. Vihreiden turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa asetetaan kansanmurhien ehkäiseminen keskeiseksi tavoitteeksi, YK-mandaatilla tai ilman. Tämän kaiken on kuitenkin tapahduttava YK:n peruskirjan periaatteita kunnioittaen.
Ehdin myös tavata sosialidemokraattisen ympäristöliitto Villiruusun puheenjohtajaa Juha Beurlingia ja entistä ympäristöministeriä Sirpa Pietikäistä.
Keskiviikkona lounastin kolmen valiokuntakokouksen jälkeen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajan Tapio Laakson kanssa. Tapsa antoi ajankohtaiskatsauksen ViNOn tilanteesta. Puhuimme paljon myös nuorten roolista seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Täysistunnosta singahdin junalle ja Tampereelle kaupunginvaltuuston kokoukseen. Valtuusto keskusteli tuntikausia kaupunkistrategian viime vuoden toteutumasta. Puhuin joukkoliikenteen katastrofaalisesta tilasta ja totesin, että valtuustossa on pikkuhiljaa alkanut kasvaa yhteisymmärrys joukkoliikenteen tärkeydestä. Hyvä esimerkki on tämän vuoden budjettiin vihreiden aloitteesta hyväksytty puolen miljoonan euron tuki bussiliikenteen kehittämiseen.
Ele on kaunis, mutta ei riittävä. Bussiliikennettä on vauhditettava roimasti nykyisestä mm. rakentamalla bussikaistoja, ottamalla käyttöön liikennevaloetuuksia ja parantamalla informaatio-ohjausta. Kaupungin liikennelaitoksen konsernitukea on korotettava, jotta vuorotarjontaa voidaan lisätä ja lippujen hinnat pitää vähintään ennallaan, mielellään jopa laskea. Myös autoilun kasvua on hillittävä, ja keskipitkällä aikavälillä tulee toteuttaa pikaratikka.
Torstaina oli kahden valiokunnan ja eduskuntaryhmän kokousten lisäksi täysistunnossa kyselytunti ja sen jälkeen lähetekeskustelu hedelmöityshoitolaista. Istuin siis kokouksissa lähes tauotta aamukymmenestä iltakymmeneen.
Hedelmöityshoitokeskustelu oli paikoitellen aika kauhea, mutta ei sentään niin pöyristyttävä, kuin olin etukäteen pelännyt.
Keskustelussa vedottiin mm. Kirkkohallituksen ja MLL:n Tuula Tammisen kannanottoihin sekä YK:n lasten oikeuksien sopimukseen. Itsellisten naisten ja naisparien hedelmöityshoitoja vastustettiin mm. vedoten siihen, että lapsella tulee aina olla oikeus isään, hedelmöityshoidot aiheuttaisivat juurettomuutta ja sitä kautta traumoja, lasta kiusattaisiin erilaisuuden takia, tai että laki uhkaisi miesten asemaa. Uusia argumentteja ei enää juurikaan esitetty.
Lain puolustajat pitivät monia hyviä puheenvuoroja. Kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) piti hyvän puheenvuoron, jossa hän tilastotieteilijänä kumosi mainiosti argumentit, joiden mukaan isättömyys olisi lapselle riski. Myös kansanedustaja Pertti Salovaara (kesk.) käytti erinomaisen puheenvuoron aiheesta. Keskustelua voi lukea eduskunnan sivuilta.
Keskustelun pohjia laukoi mm. kansanedustaja Seppo Lahtela (kesk.), jonka mukaan hedelmöityshoitolaki olisi turmioksi kansakunnalle ja pääministerin pitäisi pyytää kristityiltä lakia anteeksi.
Perjantaina annoin haastattelun YLEQ-radiokanavalle työstä ja työnjaosta eduskunnassa. Muuten päivä kului tehokkaasti liikennepoliittisen ohjelman luonnosta viimeistellessä.
Lauantaina esittelin ohjelmaluonnosta puolueen valtuuskunnassa Helsingissä. Luonnos sai varsin suopean vastaanoton, joskin esitettiin myös paljon parannusehdotuksia ja jonkin verran kritiikkiäkin. Lounastin vihreiden kollegoiden kanssa syksylle kaavaillusta kansainvälisestä ilmasto- ja energiaseminaarista.
Valtuuskunnasta hyppäsin junaan ja riensin Joensuuhun Setan paikallisjärjestön Hobileksen bileisiin. Junassa tuli siis päivän aikana istuttua noin seitsemän tuntia. Bileissä oli mukavasti ihmisiä ja leppoisa tunnelma. Tuttujakin oli paikalla yllättävän paljon Poria ja Tamperetta myöten.